Više

    IN MEMORIAM: Otišao jedan od najvećih hrvatskih kantautora svih vremena – Arsen Dedić

     

    Hrvatska se oprašta od jednog od najvećih kantautora, skladatelja i pjesnika – Arsena Dedića. Utemeljitelj šansone u Hrvatskoj, autor bezvremenskih pjesama, laureat brojnih festivala, filmski glazbenik, vlasnik osam diskografskih nagrada ‘Porin’… Sve to i još više od navedenog bio je Arsen Dedić.

    Uz Dražena Petrovića i Matu Mišu Kovača, svakako najveći sin grada Šibenika u kojem je rođen 28. srpnja 1938. godine te ga u mnogo svojih stihova opjevao. Odrastao je u šibenskoj težačkoj četvrti, u Ulici Nikole Tesle u kojoj su neko vrijeme živjeli Vice Vukov i Mišo Kovač.

    Arsen po dolasku u Zagreb upisuje pravo. Prekida ga da bi 1959. godine upisao Muzičku akademiju na kojoj je diplomirao u veljači 1964. godine.

    arsen8

    Od malih nogu, tvrdi, znao je da će se baviti glazbom. U počecima je prepisivao note, radio kao glazbenik suradnik na HRT-u, svirao flautu i pisao tekstove za druge. Pjevao je u više vokalnih skupina, svirao u ansamblima popularne i jazz glazbe.

    Kao vojni ročnik 1964. godine na Splitskom festivalu izvodi pjesmu koju je napisao tijekom boravka u vojsci u Otočcu, Kuću pored mora. Skladba je jedva ušla na splitski festival. Osvaja prvu nagradu žirija, drugu publike i nagradu za najbolji tekst. Budući da je dotad uglavnom pisao i skladao za druge, bio je potpuno iznenađenje. Postaje senzacija i automatski prepoznat i potvrđen kao kantautor i šansonijer, otvarajući potpuno novi žanr hrvatske glazbe.

    https://www.youtube.com/watch?v=bYU8Rrku_Xc

    Slijedom toga Dedić piše i sklada Moderato cantabile, koju prvi put izvodi izvan konkurencije na Zagrebfestu iste godine, u sklopu koncerta Studija 64, što u potpunosti određuje njegov kantautorski put. Preko noći je postao zvijezda, lik s javne scene. Iste godine piše i skladbe Čovjek kao ja i Želim zadržati ljeto. Jugoton mu objavljuje prve singl ploče.

    1969. objavljuje svoj prvi studijski album Čovjek kao ja, koji osvaja naslov zlatne ploče i prodaje se u 60.000 primjeraka. Na festivalima izvodi svoje nove skladbe: Ono sve što znaš o meni, Vraćam se, Prazna obećanja, Sve bilo je muzika, Ne plači, Djevojka za jedan dan.

    Sedamdesetih dolazi do izražaja njegova sklonost scenskoj glazbi te piše glazbu za kazalište, film i televiziju. Autorska pjesma ostaje njegov osnovni izraz, ali piše i primijenjenu glazbu, pjesme za dalmatinske klape, glazbu za reklamne spotove…
    1973. rodio mu se sin Matija, nakon čega se vjenčao s Gabi Novak, s kojom je bio u vezi još za vrijeme prvog braka.

    arsen7

    Tijekom osamdesetih Dedić objavljuje čak 14 studijskih albuma. U albumu Provincija (1984.) objavio je skladbe koje su kasnije redovno uvrštavane u popise njegovih ponajboljih pjesama (Djevojka iz moga kraja, Sve te vodilo k meni, Razgovor s konobarom). Album Kino sloboda (1987.), u zlatnoj nakladi, posveta je trenucima mladosti, filmofiliji te isječcima iz Šibenika, posebno samog naziva albuma u čast kinu “Sloboda” koje je postojalo u Dedićevom kvartu između 1946. i 1965. godine.

    https://www.youtube.com/watch?v=Mn8UOGZ6GJw

    Ratne 1993. objavljuje album Tihi obrt u kojem se dotiče ratnih zbivanja i napada na njegov rodni Šibenik, u kojem mu je tada još živjela majka.

    1997. Dedić objavljuje nosač zvuka Ministarstvo straha (isprva pod nazivom Ministarstvo), kritički izvrsno primljen. Po objavljivanju, kritika je album nazvala ‘remek-djelom’, a profesija mu je 1998. dodijelila Porin u kategoriji Najboljeg albuma zabavne glazbe .

    Tijekom 2003.-2004. nalazi se na liječenju u Padovi, gdje mu je presađena jetra.

    U travnju 2013. Dedić je s Mišom Kovačem, svojim sugrađaninom, snimio duet, pjesmu “Mi smo lišće s iste grane” u produkciji Croatia recordsa, za koju je snimljen i spot. Iako su obojica u svojim žanrovima bili najpopularniji pjevači, a djetinjstvo su proveli na istoj ulici, trebalo je proći 48 godina da zapjevaju zajedno. U novije vrijeme Dedić se okrenuo suradnjama s mlađim izvođačima te povratku klapama .

    U 2014. o Arsenovom životu i djelu snimljen je dokumentarni film “Moj zanat”. U prosincu 2014. objavio je album “Suputnici”, mješanac reizdanja i kompilacije čiji je temelj album Kantautor iz 1985.

    Dedić je album definirao kao ‘jedan hommage sebi. Svojem naporu, želji i ljudima koji su mi bili najbliži.’ Iako često odbija ponude za koncerte te se posvećuje slikanju i crtanju te obiteljskom životu, i dalje nastavlja održavati koncerte, samostalno ili često sa suprugom Gabi Novak te sinom Matijom kao pijanistom.

    Član je Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca. Poznat je i pod pridjevima pjesmar, akademski težak i pjesnik opće prakse.

    Posljednji koncert u rodnom Šibeniku održao je 29. rujna na netom otvorenoj ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovil sa suprugom i sinom.

    arsen5

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Okitaši izdominirali u Pločama: ‘Učinili su nas maksimalno...

    Karate klub Okit nastavlja po starom. U prvom kolu Dalmatinske lige održanom u Pločama potvrdio se kao najbolji klub u Dalmaciji. Njegovi članovi kući...

    Raspitali smo se koji su to tehnički problemi...

    Šibensku nogometnu javnost neugodno je iznenadila vijest da klub sa Šubićevca u prvom stupnju Središnjeg postupka licenciranja klubova za sljedeću natjecateljsku sezonu nije dobio...

    U Kazalištu u petak humanitarni koncert za djecu...

    Humanitarni koncert 'Za Marijine obroke' tradicionalno će biti održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u četvrtak, 25. travnja u 20 sati, najavili su...

    Visoki kazneni sud potvrdio: Poruke Josipe Rimac zakoniti...

    Visoki kazneni sud RH odbio je žalbe Josipe Pleslić ex Rimac i ostalih okrivljenih u aferi Vjetroelektrane kojima su tražili da se iz sudskog...

    NAJNOVIJE

    Okitaši izdominirali u Pločama: ‘Učinili su nas maksimalno ponosnima’

    Karate klub Okit nastavlja po starom. U prvom kolu Dalmatinske lige održanom u Pločama potvrdio se kao najbolji klub u Dalmaciji. Njegovi članovi kući...

    Raspitali smo se koji su to tehnički problemi ostavili Šibenik bez licence za prva tri ranga. Jedan je uzrokovao udar groma

    Šibensku nogometnu javnost neugodno je iznenadila vijest da klub sa Šubićevca u prvom stupnju Središnjeg postupka licenciranja klubova za sljedeću natjecateljsku sezonu nije dobio...

    U Kazalištu u petak humanitarni koncert za djecu Afrike

    Humanitarni koncert 'Za Marijine obroke' tradicionalno će biti održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u četvrtak, 25. travnja u 20 sati, najavili su...

    Visoki kazneni sud potvrdio: Poruke Josipe Rimac zakoniti su dokazi

    Visoki kazneni sud RH odbio je žalbe Josipe Pleslić ex Rimac i ostalih okrivljenih u aferi Vjetroelektrane kojima su tražili da se iz sudskog...