" "
Više

    " "

    INTERVJU: Lana Stojićević – šibenska umjetnica sa ‘crnog brda’

     

    Projekt pod nazivom ‘Erste fragmenti’, organizira se od 2002. godine te pruža potporu mladim i neafirmiranim likovnim umjetnicima do 30 godina te studentima akademija likovnih umjetnosti .Otkupom njihovih umjetničkih djela te dodjelom dodatne novčane nagrade za najbolji rad uz omogućavanje samostalne izložbe autoru pobjedničkog rada. Kroz deset godina postojanja, otkupljeno je 140 radova mladih umjetnika i danas se nalaze u više od 130 poslovnica Erste banke.

    CRNA BRDA

    Ovogodišnje povjerenstvo je među četrnaest otkupljenih djela, a na natječaj je pristiglo sveukupno njih 205 , kao najbolja odabralo fotografije ‘Crno brdo 1’ i ‘Crno brdo 2’ mlade šibenske umjetnice Lane Stojićević.

    Osim novčane nagrade, osigurano joj je i postavljanje izložbe u Galeriji Kranjčar.

    Velika nagrada za mladu umjetnicu, ali imali smo još jedan povod za razgovor sa Lanom.

    Lana je nominirana za ‘Nagradu Radoslav Putar’, prvu i jedinu godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj gdje je ušla u finale zajedno sa još troje finalista: Vojin Hraste, Bojan Mucko i Dino Zrnec.  Nagrada, utemeljena 2002. godine, nosi ime po Radoslavu Putaru, istaknutom kritičaru, kustosu i povjesničaru umjetnosti čije je rad išao ka usmjerenju hrvatske kulturne scene prema suvremenom likovnom jeziku.

    NAGRADA RADOSLAV PUTAR

     

    Ušla si među četvero finalista za nagradu Radoslav Putar što je , sigurno ,veliko postignuće? Da li si se ove godine prvi put prijavila ?

    Nagrada Radoslav Putar godišnja je nagrada za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika/umjetnicu do 35 godina starosti. Ove godine sam se prvi put prijavila na natječaj i to s projektom „Crno Brdo“, ali u proširenoj verziji, jer sam prijavila i nikad izlaganu seriju fotografija koja je nastala tijekom terenskog istraživanja lokacija vezanih uz trosku iz šibenskog TEF-a.

    Nagrađeni umjetnik će dobiti put u New York i ,po povratku ,samostalnu izložbu. Tamo će imati na raspolaganju atelje, da li već imaš neke planove ukoliko osvojiš nagradu?

    Nagrade su uvijek sjajna stvar, ali cilj mi je bio ući u finale natječaja. Sada mi je važno što bolje se prezentirati na izložbi. Dobijem li nagradu, o čemu ne želim previše unaprijed razmišljati, nastavit ću razvijati projekte na kojima radim, s pretpostavkom da bi iskustvo nove sredine utjecalo na njihov razvoj.

    KVALITETA PRIJE KVANTITETE

    Koliko izložbi imaš iza sebe? 

    Trudim se ne izlagati previše i svugdje, draže mi je imati manje izložbi, ali u relevantnim galerijama i muzejima. Kronološki gledano, tijekom studija izlagala sam na nekim studentskim izložbama, a na trećoj godini imala sam prvu samostalnu izložbu. Na četvrtoj godini fakulteta sudjelovala sam na prvoj ozbiljnijoj, žiriranoj skupnoj izložbi u Zavičajnom muzeju grada Rovinja gdje sam osvojila prvu otkupnu nagradu.

    Diplomski rad prvi put sam predstavila javnosti na samostalnoj izložbi u Galeriji umjetnina u Splitu u sklopu projekta FFWD. Izložila sam ga i u Zagrebu, na Salonu mladih i na Nagradi T-HTmsu. hr u Muzeju suvremene umjetnosti, te još jednom samostalno u Sloveniji, u Galeriji Contra u Kopru. Od značajnih skupnih izložbi izdvojila bih još i Splitski salon.

    Ove godine samostalno sam izlagala u Zagrebu, u Galeriji SC, gdje sam prvi put izložila spomenuti projekt „Crno Brdo“, s kojim sam upravo sudjelovala na Erste fragmentima i s kojim sam prošla na natječaju za Nagradu Radoslav Putar.

    Živiš i radiš u Splitu i Zagrebu, tamo i izlažeš. Imaš li planova dovesti izložbu u Šibenik?

    Točnije, živim u Zagrebu, Splitu i Šibeniku, jer sam dovoljno često u sva tri grada. U Zagrebu često izlažem jer se tamo održavaju gotovo sve značajnije izložbe, a u Splitu sam završila Akademiju pa sam time vezana uz splitsku scenu.

    Izložbu u Šibeniku planiram, ali zauzeta drugim obavezama, nisam uspjela konkretizirati dogovore. S obzirom na tematiku izložbe ‘Crno Brdo’, mislim da bi je svakako trebalo izložiti u gradu u kojem se taj isti otpad, 21 godinu nakon zatvaranja TEF-a još uvijek ignorira.

    lana1

    Nagrada Radoslav Putar od 2006. godine je dio mreže Young Visual Artist Awards , koja okuplja sestrinske udruge i nagrade koje se temelje na sličnom kontekstu.

     

    Prva u nizu ovih nagrada utemeljena je prije 24 godine u Češkoj  u suradnji  njujorške fondacije, čeških umjetnika i tadašnjeg predsjednika Češke, Vaclava Havela, a danas pored Češke i Hrvatske u okviru ove mreže postoje i nagrade u Slovačkoj, Kosovu, Srbiji i Makedoniji.

    Izložbe finalista Nagrade Radoslav Putar, na kojima se proglašavaju pobjednici natječaja ,održat će se 12. lipnja u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici.

    UMJETNOST UMNOŽAVA SVJETOVE

     

    Prva i jedina nagrada za mlade umjetnike, nagrada koja se dodjeljuje na svjetskom nivou i predstavlja prestiž na kulturnoj sceni, veliki poticaj mladom umjetniku i njegovim idejama. Nagrada se dodjeljuje u petak, 12. lipnja. Taj isti vikend se održava glazbeni festival ‘CMC’ u Vodicama. Postotak ljudi koji će ga pratit je velik, postotak onih koji samo znaju kad je , još i veći. Postotak onih koji znaju kad se dodjeljuje nagrada za likovna postignuća mladih umjetnika – on nije velik, baš kao ni umjetnička scena toga izričaja.

    Zahvaljujući umjetnosti , umjesto da vidimo jedan jedini svijet, ovaj naš, mi vidimo kako se umnožava , pa koliko ima originalnih umjetnika , toliko nam svjetova stoji na raspolaganju…rekao je Marcel Proust.

    Kao što svaki umjetnik nađe svoju inspiraciju, tako i svaka umjetnost nađe svojeg obožavatelja. Zabavna glazba je jedan vid umjetničkog izričaja, likovna drugi. Svatko ima svoju publiku, ali bilo bi lijepo kad bi bar jednom ‘svjetla reflektora’ bila malo jača na strani ovih mladih likovnjaka.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...