Istaknuti šibenski znanstvenik i intelektualac Mladen Ante Friganović preminuo jučer u Zagrebu

Šibenčanin prof.dr.sc. Mladen Ante Friganović, hrvatski geograf i znanstvenik preminuo je jučer u 88. godini života. Geografiju je diplomirao 1953. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 1959. i doktorirao; usavršavao se na Sorbonnei (1962–63). Od 1953.g. asistent, a od 1962.g. docent na Geografskom zavodu PMF-a. Godine 1967. izabran je za izvanrednog, a 1973.g. za redovitog profesora. Bio je suradnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD; 1970.g.),  a predavao je i u SAD-u (Nebraska, 1977.g.). Bavio se socijalnom i regionalnom geografijom, a uveo je kolegij demografije na studij geografije na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu.
Član je Međunarodnoga saveza za znanstveno proučavanje stanovništva sa sjedištem u Liègeu. Autor je 159 knjiga, udžbenika, izvornih znanstvenih radova i stručnih radova, metodologije znanstvenih demografskih istraživanja u Hrvatskoj te kartografske predodžbe naseljenosti prostornih jedinica Hrvatske.

Izabran je za počasno zvanje profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu 2001. godine. Bio je nogometaš HNK Šibenik od 1947. do 1955. godine premda je studirao i živio u Zagrebu.

Prof.dr.sc. Mladen Ante Friganović dobitnik je i Nagrade za životno djelo Grada Šibenika.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.