Izložba ‘Industrijska arhitektura na rijeci Krki’ danas u Gradskoj knjižnici

U povodu Mjeseca hrvatske knjige danas u 19 sati, u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ bit će predstavljena izložba ‘Industrijska arhitektura na rijeci Krki’. Izložbu potpisuju Nataša Zaninović, Nataša Mučalo i Gordana Goreta, a otvorena je i kao stalni postav u vodenici na Skradinskom buku u prigodi obilježavanja 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki. Građani će izložbu moći razgledati na prvom katu Knjižnice do 28. listopada.

Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je ‘svjetlost’. Naime, Opća skupština Ujedinjenih naroda 2015. godinu proglasila je Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu, radi podizanja svijesti javnosti o važnosti znanosti o svjetlosti, optike, i njezine primjene. S obzirom na to da je Vijeće Europe 2015. proglasilo i godinom Europske industrijske i tehničke baštine, izložba ‘Industrijska arhitektura na rijeci Krki’, koja tematizira pretvaranje vodene snage rijeke u električnu energiju izgradnjom industrijskih postrojenja na Krki, višestruko je pogodna za predstavljanje tijekom ove godine.

Zbog širine područja koje obuhvaća, od industrijalizacije, izgradnje pogona za proizvodnju izmjenične struje i uređaja za njezin prijenos i distribuciju, do zaštite i očuvanja prirode i održivog razvoja, izložba će biti postavljena i u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, a očekuju je gostovanja i u riječkom i osječkom arhivu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.