Kroz Kolo su prošli i težaci i gospoda

Izložba o Kolu ispričala je priču o obitelji kroz koju je u 120 godina prošlo preko tisuću članova

Šibensko pjevačko društvo Kolo obilježava 120 godina postojanja, a tim povodom u Muzeju je postavljena izložba koja je pokušala obuhvatiti sve segmente iz života ove šibenske kulturne institucije.

– Gotovo je nemoguće u stotinjak kvadrata izložbenog prostora staviti sve ono što čini Kolo i sažeti svih 120 godina, ali ono najvažnije je tu. Zahvalni smo Muzeju što je prepoznalo Kolo kao temu moguće izložbe i uzbuđena sam što se to danas napokon ostvarilo. U ovih 120 godina kroz pjevačku sekciju Kola prošlo je preko 1400 članova i to je podatak od kojeg se čovjek naježi kad shvati da je dio tako duge povijesti. Možda smo tek jedna mala brojka, ali dovoljno vrijedna da ga održavamo na životu. Nastupali smo samo na jednom kontinentu, u Europi i to u 17 država, a najbitnije u svemu je da ono što radimo radimo najbolje što znamo i časno predstavljamo grad. Kolo je čuvar tradicijske glazbe, tu su uvijek prisutni i zborski klasici, ali radimo i moderniju glazbu. Izdvojiti jedan nastup je meni, ne kao predsjednici, već pjevaču, jako teško jer postoje oni gdje nastupamo pred publikom koje ima manje nego nas, a atmosfera je neopisiva. Putovali smo dosad, i u budućnosti ćemo, a posebno se trudimo nastupati u županiji i priređivati koncerte u manjim mjestima – kazala je Miljenka Bujas, predsjednica ŠPD Kolo.

Kustosica Marija Krnčević Rak istaknula je kako je ulazeći u ovu temu na Kolo gledala samo kroz pjevanje, ali ono je puno više od toga. To je obiteljsko društvo.

– Kolo je specifično jer od samih početaka imaju članice i tome se možemo samo diviti. Kroz Kolo su prošli i težaci i gospoda i svi su oni bili jedna velika obitelj koja se družila, igrala šah, biljar, putovala i pjevala. Zanimljiva je i priča o nošnjama jer su četrdesetak godina, točnije do sredine 80-ih, nastupali u nošnjama iz raznih dijelova Jugoslavije i redovito izazivali oduševljenje. Osim vokalne, Kolo je imalo dramsku, tamburašku i folklornu sekciju, a iako smo htjeli pokazati što više, nemoguće je bilo prikazati sve nagrade – rekla je Krnčević Rak.

ŠPD Kolo osnovano je 1899. godine i od samog osnutka prezentira Šibenik diljem Hrvatske i Europe. Krajem rujna na tvrđavi svetog Mihovila  Kolo je proslavilo 120. godišnjicu postojanja koncertom sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, a na nedavno održanoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća dobili su Nagradu Grada Šibenika za iznimna postignuća u afirmaciji i očuvanju hrvatske zborske glazbe.

Izložbu možete razgledati do 6. studenog.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.