Izložba osobnih ‘piskarala’ Zlatka Jurića i jedno predsjednika Mesića

Predvorje Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ večeras će ugostiti zanimljivu izložbu – privatnu kolekciju nalivpera Zlatka Jurića, inače ravnatelja Javne ustanove ‘Sportski objekti’. Čak više od polovice izloženih eksponata u vlasništvu je Jurića, a u popunjavanju pomogli su ‘Toz – Penkala’ i ‘Profil – Mozaik’ iz Zagreba, te obrt  ‘Jagoda’ iz Zadra.

Ovoj jedinstvenoj izložbi koja će biti otvorena večeras u 19 sati, pridružio se i poznati šibenski književnih Ivo Brešan koji je za potrebe izložbe ustupio svoje nalivpero, poklon bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

 POVIJESNO PISKARALO

–  Sedamdeset posto izložbe dio je moje privatne kolekcije. To je stotinjak nalivpera s pratećom opremom. Među njima su dva najstarija – držalo i pero iz Županijskog suda. Taj sam eksponat dobio zahvaljujući Saniboru Vuletinu. Ima još jedno zanimljivo nalivpero. To je pero oca našeg poznatog arhitekta Bojana Krvavice koji mi je to pero poklonio prije desetak godina – priča nam Zlatko Jurić, dodajući da svih tristotinjak pera nije izlagao iz praktičnog razloga – nedovoljno potrebnog prostora.

Veza između Jurića i ovog povijesnog pisaćeg pribora započinje još krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nastavila se do danas.

– Moj dio počinje 1968. godine kada krećem u prvi razred i to, praktički poklonjenim nalivperom. I eto, godinama kroz školovanje, studij i putovanja, kupovao sam ih i dobivao na poklon – objašnjava kolekcionar kako je skupio respektabilnu broju pera koja danas čine jedinstvenu izložbu u Šibeniku, ali i šire.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.