'Ulovio' ih 12

Jedan od najuspješnijih hrvatskih fotografa na Skradinskom buku izlaže ‘Vretenca’Foto: Ilustracija/Murscak.info

Izložba ‘Vretenca’ Petra Sabola, jednog od najuspješnijih hrvatskih fotografa, od danas do 31. srpnja bit će postavljena na Skradinskom buku. Od svih vrsta vretenaca koja obitavaju na području Republike Hrvatske, Petar Sabol za ovu izložbu ‘ulovio’ je 12 vrsta vretenaca.

Petar Sabol fotografijom se bavi od 2007. godine, a u fokusu njegova zanimanja jesu fotografije prirode, posebice makrofotografije motiva iz životinjskog svijeta koje ljudi nemaju prilike vidjeti. Osim po motivima divlje prirode, Sabolove se fotografije ističu i nevjerojatnim kadrovima, u kojima je glavni kompozicijski sastojak prirodno svjetlo.

Ovaj put su u fokusu Sabolova rada vretenca, u narodu poznata i kao vilini konjici, staklari ili čavli, kukci živopisnih boja, vrhunski letači i aktivni grabežljivci. Dvanaest fotografija koje svjedoče o svoj raskoši njihove ljepote kazuju nam zašto se te veličanstvene životinje povezuju s vilama s mitskim i magičnim.

U Nacionalnom parku Krka zabilježeno je 38 vrsta vretenaca, odnosno 54,7 posto ukupne faune vretenaca u Republici Hrvatskoj.

Vretenca imaju po dva para krila. Zahvaljujući posebnoj tehnici, mogu letjeti u svim smjerovima, čak i unazad, pa i stajati na mjestu. Oni su i najbrži letači u svijetu kukaca. Ličinački stadij provode u vodi, pa ih najčešće možemo pronaći uz vode: močvare, jezera, bare i rijeke. U obliku ličinke provedu do tri godine, nakon čega dobiju krila i počnu odraslu etapu životnog ciklusa, koja je znatno kraća – traje najviše tri mjeseca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.