JOŠ JEDNO PRIZNANJE: ‘Svećenikovoj djeci’ nagrada publike u Solunu

U Solunu se od 1. do 10. studenog održavalo 54. izdanje jednog od najstarijih europskih filmskih festivala. Bogat program između ostalog redovno donosi poseban fokus na kinematografije Jugoistočne Europe i jedno je od najvažnijih mjesta za njihovu promociju. U glavnom programu festivalske sekcije Balkan Survey prikazano je osam naslova koja su konkurirala za nagradu publike, a pobjedu su odnijela Svećenikova djeca Vinka Brešana. U subotu su, podsjetimo, Svećenikova djeca osvojila nominaciju za najbolju europsku komediju 2013. pa će im i ovo solunsko priznanje vjerojatno povećati šanse za osvajanje nagrade Europske filmske akademije na svečanoj dodjeli u Berlinu 7. prosinca.

U Solunu je prikazan i posljednji film našeg prerano preminulog redatelja Nikole Ivande – kratkometražni Kolak Mirković, a u retrospektivnom programu grčka je publika mogla vidjeti i Brešanov Kako je počeo rat na mom otoku te hrvatsku koprodukciju Grbavica Jasmile Žbanić.

Prema odluci Međunarodnog žirija kojim je predsjedao američki scenarist i redatelj Alexander Payne, glavnu festivalsku nagradu, Zlatnog Aleksandra Theo Angelopoulos, osvojio je meksičko-španjolski film Zlatni kavez Diega Quemada-Dieza.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.