Josip Budiša objavio svoju četvrtu knjigu Konformist

Josip Budiša objavio je novu knjigu, svoju četvrtu, a riječ je o naslovu Konformist. Do sada je objavio knjigu zapisa Sve naše krize (2012.) i dva romana Tragom istine (2014.) i Manje više isti ljudi (2016.), u kojima se predstavio kao hrabar i odvažan pisac s prepoznatljivim stilom pisanja.

Konformist je treći Budišin roman u kojem dominira glavni lik Duško, koji je inteligentna i prilagodljiva osoba koja mnogo toga zna, može i uspijeva, upravo zbog toga što misli unaprijed, piše književni kritičar Velimir Karabuva.

Pored glavnog lika, autora zanimaju i život i događaji drugih junaka (Dragica, Magdalena, Radojka, Slobodan, Renata), preko kojih se oslikavaju određene socijalne grupe, njihov status, karakterne crte i njihov način života. Konformist je društveni roman i roman ličnosti u isti mah, a ima u sebi i elemente obiteljskog romana. To je istovremeno i roman mentaliteta određene sredine u kojoj junaci žive i rade, ali i svijet ljudskih vrlina, slabosti i padova.

Autor uspješno plete fabulu, vodi radnju, oživljava epizode. Jezik mu je prilagođen intelektualnim i emocionalnim karakteristikama likova; oni govore svojim načinom u skladu sa svojim mislima i osjećajima; nemaju razvijenu bujnu maštu, ali ostavljaju jak dojam, jer rječitost nadoknađuju jezgrovitošću.

Budiša iz svojih likova izvlači ono bitno; ističe osnovnu okosnicu radnje i tako nagovještava nemirne scene, prepuštajući čitateljima da prosuđuju sve te čovjekove nemire, nesporazume ili obračune. Autor je ovu priču oplemenio s dramskim scenama, vrsnim dijalogom i mudrim Bepovim zapitkivanjem, pa se uz dobru volju i zaljubljenost u filmsku i dramsku umjetnost, može od  nje uraditi i dobar scenarij i dobar dramski tekst ‘glembajevskog’ žanra, napisao je Karabuva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.