Knjižnica slavi 92. rođendan: Pripremljen bogat kulturni program

Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ danas, 17. veljače obilježava svoj 92. rođendan. Tim povodom u knjižnici je pripremljen bogat kulturni program.

U 13 sati u multimedijalnoj dvorani bit će predstavljena knjiga Uspomene iz Perzije Ivana Simonića, koju je Knjižnica objavila, u nizu Bašćina, u prosincu 2013.

Simonić je pripadnik šibenske plemićke obitelji koji je kao časnik francuske vojske sudjelovao u Napoleonovu pohodu na Rusiju, gdje je pao u zarobljeništvo. Nakon što je oslobođen karijeru je nastavio u ruskoj vojsci da bi dogurao do čina generala, dobio titulu grofa i dugi niz godina obnašao dužnost ruskoga veleposlanika na dvoru perzijskog šaha.

O knjizi će govoriti Darko Gulin, priređivač, i dr. sc. Goran Budeč iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU.

Nakon predstavljanja knjige bit će otvorene dvije (mini) izložbe: u 13.45 sati u galeriji Knjižnice izložba papirnatih skulptura pod nazivom Libri Zdenke Bilušić, a u 14 sati u prizemlju izložba dijela građe iz obiteljske zbirke Željka Zorića pod nazivom Okvir za portret Ante Zorića.  

Navečer u 18 sati Knjižnica će darovati knjigu i besplatan upis svojim najvjernijim čitateljima u 2013. godini i to po kategorijama korisnika: Tjaši Barišić (djetetu do tri godine), Eleni Matošin (predškolcu), Iri Gojanović (osnovnoškolcu), Krešimiru Crnjaku (srednjoškolcu), Marineli Marčić (studentici), Zoranu Markoviću (umirovljeniku) i Toniju Grandešu (u kategoriji ostali).

Na današnji dan 17. veljače 1922. godine, na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice, osnovana je, Gradska knjižnica. U onodobnom tisku mogu se pratiti brojne vijesti koje govore o mnogim darovateljima i narastanju knjižnoga fonda. Naime, knjižnica je u prvim danima djelovala s veoma oskudnim brojem knjiga – samo 1 105, a u nju je bilo učlanjeno samo 26 Šibenčana. Međutim, godinu dana kasnije, u veljači 1923., bilo je već 406 građana koji su plaćali članarinu, a fond je povećan na 2 681 knjigu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.