Knjižnica sutra bogatim programom obilježava 93. godišnjicu osnivanja

Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ sutra 17. veljače obilježit će svoj dan povodom 93. godišnjice osnivanja.

U 12 sati bit će predstavljen novi plakat za svijetleći pano na ulazu u Knjižnicu, s crtežom padobranca (homo volans) iz knjige izuma i projekata Machinae novae (Novi strojevi) Šibenčanina Fausta Vrančića.

U 12.15 sati u galeriji Knjižnice bit će otvorena izložba Arabeske i groteske Zdenke Bilušić, voditeljice Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Knjižnice, na kojoj će biti izloženi radovi, u laviranom tušu i kombiniranoj tehnici, inspirirani likovnim elementima iz knjiga, arabeskama i groteskama kojima su ukrašavani i dopunjavani tekstualni dijelovi knjiga.

U 12.30 sati u multimedijalnoj dvorani bit će dodijeljena priznanja najčitateljima u 2014. godini.

U 13 sati u multimedijalnoj dvorani bit će predstavljena knjiga Historiografski fragmenti Antuna Vrančića, koju je knjižnica objavila u nizu Bašćina u prosincu 2014. Knjiga sadrži prijevode dvanaest Vrančićevih povijesnih spisa, koji,  opisuju vojne i političke prilike u Ugarskoj u 16. st., kao što su tursko osvajanje Beograda i Stolnog Biograda, opsada Budima i Sulejmanov pohod u Moldaviju i Transilvaniju, i sudbine istaknutih pojedinaca: Jurja Utišenića, Šimuna Dijaka Voćinskoga, Ferhad-paše i kralja Ivana Zapolje. Tekstove je preveo doc. dr. sc. Šime Demo, klasični filolog, predavač na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a uvodnu studiju napisala dr. sc. Castilia Manea-Grgin, povjesničarka, viša znanstvena suradnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Oni će i predstaviti knjigu. Inače, Antun Vrančić (Šibenik, 1504. – Prešov, Slovačka, 1573.) – humanist, diplomat, crkveni prelat i pisac, među najistaknutijim je ličnostima hrvatske povijesti 16. stoljeća. Među ostalim, bio je pečuški i jegarski biskup, ostrogonski nadbiskup, primas Ugarske i kardinal; obavljao je diplomatske misije u vodećim europskim državama i bio pregovarač kralja Ferdinanda I. Habsburgovca u Carigradu; dopisivao se s mnogim istaknutim europskim humanistima itd. Njegov opus obuhvaća latinske pjesme, govore, (opširnu) korespondenciju, te crkvena i povijesna djela. Njegov putopis Putovanje iz Budima u Drinopolje Alberto Fortis uvrstio je u svoj Put po Dalmaciji. “Njegov život i djelo važni su za povijest i kulturu triju susjednih naroda: hrvatskog, mađarskog i rumunjskog” (Manea-Grgin).

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.