Kultura u zaštićenoj prirodi

‘Krkino kulturno ljeto’ donosi čak 21 koncert, Burnumske ide, Noć šišmiša i druge super programe

‘Krkino kulturno ljeto’ ove godine donosi brojne dnevne koncerte, manifestaciju ‘Zvuci Krke’, Burnumske ide, Noć šišmiša i ‘Green Eye Festival’.

‘Zvuci Krke’ počinju 12. srpnja u Drnišu gdje će koncert održati grupa Vatra. Gradski komorni orkestar Šibenik na Stinicama će 30. srpnja imati koncert, a 2. kolovoza rezerviran je za Četiri tenora u Skradinu.

Dnevni koncerti održavat će se od 11 do 12 sati i to na Skradinskom buku i Roškom slapu. KUD ‘Zvona Zagore’ 17. srpnja i 20. kolovoza nastupit će na Skradinskom buku te 29. kolovoza na Roškom slapu. Kulturna udruga ‘Šibenske šuštine’ svoje nastupe imat će na Skradinskom buku 23. srpnja i 13. kolovoza. Gradska glazba Skradin na Skradinskom buku imat će koncert 13. srpnja i 5. kolovoza, te 24. kolovoza na Roškom slapu. Na Skradinskom buku 9. srpnja i 9. kolovoza nastupit će KUD ‘Dubrava kod Šibenika’, a Muški pjevački zbor Sveti Mihovil svoje nastupe imat će 4., 20. i 29. srpnja, 16. kolovoza i 10. rujna na Skradinskom buku te 2. rujna na Roškom slapu. Klapa Žirje nastupit će 26. srpnja i 26. kolovoza na Skradinskom buku.

– Tema ovogodišnjih Burnumskih ida, manifestacije koja oživljava doba slavnog Rimskog carstva na području Nacionalnog parka Krka u vojnom amfiteatru na Burnumu je ljubav. Netko je jednom u šali rekao da bi grčka mitologija, da nema Zeusovog ljubavnog života, bila znatno kraća. Slično je i u rimskom panteonu, ali i u burnom svjetovnom životu rimskih careva i njihovih velikih ljubavi – poručili su iz Javne ustanove NP Krka. Trinaeste Burnumske ide pod geslom ‘Ljubav je mali ključ u veliki život’, na rasporedu su 13. kolovoza.

Noć šišmiša održat će se 30. kolovoza u Skradinu pod sloganom ‘Dajmo više za šišmiše’.

– Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa, a i samih šišmiša. Na području NP Krka živi 17 svojti šišmiša, gotovo polovica od ukupnog broja evidentiranih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35 – izvijestili su iz NP Krka.

Dio ‘Krkinog kulturnog ljeta’ je i ‘Green Eye Festival’, filmski festival posvećen zaštiti okoliša i očuvanju prirode, koji će se ove godine održati od 11. do 13. listopada. Bavit će se temom važnosti vode, a posjetitelji će moći sudjelovati i u edukativnom i zabavnom dijelu festivala.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.