'UNESCO4ALL TOUR'

Kroz taktilne senzore i prstene, katedralu sv. Jakova moći će doživjeti i slijepe i slabovidne osobe

Može li Šibenik i katedrala svetog Jakova postati jedna od četiri europske UNESCO crkve prilagođene novom tehnologijom za osobe oštećena vida, pitanje je na koje su danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić odgovor dali predstavnici zagrebačkog Tiflološkog muzeja, partneri na europskom projektu ‘UNESCO4ALL TOUR’.

– Projekt je značajan za Hrvatsku i grad Šibenik jer je odabrana katedrala sv. Jakova između četiri UNESCO-va spomenika koja će se prilagoditi za slijepe i slabovidne osobe kako bi se projekt proširio i do svjetskih razmjera. Izrađuju se taktilni senzori koji se lijepe na umjetnine i pomoću prstena koje izrađuje talijanska tvrtka Deco, moći će interpretirati  umjetninu. Važno je postići da slijepe i slabovidne osobe postanu neovisne u interpretiranju kulturne baštine. Cilj je približiti turizam i našu kulturnu baštinu slijepim i slabovidnim osobama – kazala je Željka Bosnar Salihagić, ravnateljica Tiftološkog muzeja.

Cilj projekta je stvaranje uvjeta za pristupačni turizam i UNESCO-ovu kulturnu baštinu slijepim osobama. Kroz taj projekt slijepe osobe bit će upoznate s UNESCO-ovom kulturnom baštinom u četirima europskim zemljama, a u Hrvatskoj je izabrana katedrala sv. Jakova. Radionica u šibenskoj Gradskoj knjižnici bila je namijenjena poduzetnicima, ugostiteljima i svim drugim dionicima u turizmu.

– Ono osnovno što smo htjeli prikazati je to kako treba slijepoj osobi pristupiti i započeti komunikaciju te kako im relevantne sadržaje prilagoditi. Pri tome mislimo na poduzetnike malih poduzeća, turističke ugostiteljske objekte koji bi tako mogli početi koristiti reljefne jelovnike. Poželjno je obraćati se direktno slijepoj osobi, a ne posredniku i slično. Cilj je osvijestiti kako slijepom čovjeku govorom prenijeti ono bitno – poručila je Nina Silić, viša kustosica i dokumentaristica Tiflološkog muzeja.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.