" "
Više

    " "

    Muškarče, možeš birati kakav želiš biti prema ženama – grabežljivac ili zaštitnik

     

    Jednom mi je jedan sedamnaestogodišnjak rekao: “Znam da je pogrješno spavati s djevojkom do koje ti nije stalo, ali što ako je stvarno voliš? Vidite, djevojka s kojom sam sada, umro bih za nju. Ozbiljno vam kažem. Kada bi joj netko prislonio pištolj na glavu, rekao bih mu da puca u mene umjesto u nju. Eto koliko volim tu djevojku.”

    Moj odgovor? “Dobro. Napravi to.” Pogledao me je zbunjeno. “Molim?”

    Objasnio sam mu: “Umri za nju. Gledaj: zabavno je zamišljati scenarij u kojemu ćeš se junački žrtvovati kako bi spasio život žene. Bog ti je tu plemenitu želju usadio u srce s razlogom. Ali znamo da se to ne će dogoditi. Osim ako tvoja djevojka nije upetljana u organizirani kriminal, danas se sigurno ne će naći pred pištoljem. Ali postoji netko od koga je trebaš zaštititi, a to si ti sâm. Ako uistinu želiš umrijeti za nju, neka umre tvoja požuda. Ako je doista želiš zaštititi, zaštiti njezinu dušu. Drugim riječima, kada bi netko stvarno ubio tvoju djevojku, bi li ona bila spremna stati pred Boga? Jesi li zaštitio njezin vječni život? Ili te možda više zanima njezino tijelo negoli duša?”

    Ovaj mladić nije bio bezosjećajan glumac. Po meni, on predstavlja sve nas. Svi mi žudimo činiti ono što je plemenito i hrabro. No naše se težnje često okaljaju. Naše namjere nisu uvijek onoliko čiste koliko znamo da bi trebale biti. Naš razum i volju – pa i naša srca – treba oblikovati prema istini.

    Uzor muževnosti

    Budući da je Bog postao muškarcem kada je uzeo na se našu ljudsku narav, muškarcima je time pružena jedinstvena prilika da u Isusu Kristu vide Božji naum za muževnost. Stotine godina prije nego što se Krist rodio, u Knjizi proroka Izaije bilo je prorečeno da će dugoiščekivani Mesija biti trpeći sluga. On će žrtvovati sama sebe da bi spasio druge (Iz 52–53). U ovome je on uzor svim muškarcima. Mi smo pozvani žrtvovati se za dobro drugih, a ne sebično žrtvovati druge za naše vlastito dobro.

    O ovome biste mogli razmišljati kao o credu onoga što znači biti muškarac. Ili bismo, riječima isusovačkoga gesla koje se često može naći u muškim srednjim školama, trebali biti “muškarci za druge”.

    Suprotno od sluge koji se žrtvuje jest nasilan muškarac koji malo mari za dobrobit drugih. On je zaokupljen samim sobom. Da bi nas oslobodio od ropstva ovakve iskrivljene predodžbe muževnosti, Isus je objavio: “Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge” (Mt 20,28). Na drugome mjestu u Svetome pismu muževima se zapovijeda da ljube svoje žene kao što je Krist ljubio svoju Crkvu, predavši sebe za nju (usp. Ef 5,25).

    Kada smo se moja žena i ja pripravljali za naše vjenčanje, morali smo izabrati misna čitanja i evanđelje. Parovi obično odabiru za evanđelje svadbu u Kani Galilejskoj ili neki odlomak o tome kako treba ljubiti jedno drugo. Crystalina se stoga pomalo iznenadila kada sam je upitao ima li što protiv da mi odaberemo raspeće za naše evanđelje. Pretpostavljam da je to bilo pomalo čudno nekima od uzvanika na našoj svadbenoj misi. Ono što su vidjeli bio je mladi par kako jedno drugome obećava ljubav. Ono što su čuli bio je izvještaj o čovjeku kojega su pretukli, svukli, izbičevali i ubili.

    No za mene je to evanđelje reklo sve o obećanju koje sam se toga časa spremao dati svojoj zaručnici. Riječima samoga Isusa: “Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje” (Iv 15,13). Predavši svoje tijelo za svoju zaručnicu, on joj je predao život. Ne mislim da sam se usavršio u onome što sam obećao, ali znam da se uvijek mogu vratiti križu da vidim uzor kako trebam ljubiti svoju suprugu.

    Nedavno sam čuo za mladoga muža koji je svjedočenje Krista uklopio u svoju svadbu. Tijekom svadbene večeri on i njegova supruga odstupili su od uobičajene tradicije da mladoženja mladoj svlači podvezicu (usku vrpcu tkanine iznad koljena) i baca je u razuzdanu gomilu neoženjenih muškaraca. Umjesto ponavljanja ovoga besmislena običaja on je svoju nevjestu posjeo na stolac te kleknuo pred nju i oprao joj noge. Isto je tako Isus oprao noge svojim učenicima prije nego što je na križu položio svoj život za njih (Iv 13,1–15). Oponašanjem Kristove poniznosti pred očima svojih gostiju ovaj je mladoženja svakome od njih ostavio prizor ljubavi koji ne će tako lako zaboraviti. Nije on činio predstavu za goste, nego im je pokazao kako njegova supruga zaslužuje biti ljubljena.

    Izmak snage

    Nažalost, ne uspijevamo uvijek ljubiti žene onako kako one zaslužuju da ih se ljubi. Nedavno mi je jedan muškarac poslao e-mail tražeći molitvu za dušu jedne mlade žene koja je netom bila preminula. “Jessica”, kako ću je zvati, bila je upletena u prostituciju, a možda i pornografiju, te je pretrpjela moždani udar dok je bila na drogama. Pala je u komu i umrla, ostavivši iza sebe šestogodišnju kćer nepoznata oca. Prijatelj njezine obitelji poslao mi je podulji e-mail tugujući zbog toga što toliko mnogo muškaraca žudi za ženama na internetu, a da i ne znaju je li dotična žena živa ili mrtva. Sama bi morbidnost žudnje za preminulom ženom trebala prisiliti svakoga muškarca da pojmi ispraznost požude. Napisao je: “Umjesto da se divite onome što čine te žene… molite za njih.”

    Kada čitamo o Jessicinu tragičnu životu, očito nam je da je donijela neke loše odluke. Međutim, javlja se ozbiljno pitanje: gdje su bili muškarci u njezinu životu? Ivan Pavao II. je rekao da dostojanstvo i ravnoteža ljudskoga života u svakome trenutku povijesti i na svakome mjestu na kugli zemaljskoj ovise o tome tko će muškarac biti za ženu i tko će žena biti za muškarca.1 Tko je Jessica postala za muškarce i tko su muškarci postali za nju?

    Grabežljivci ili zaštitnici?

    Muškarci u njezinu životu nisu se žrtvovali za nju niti su se koristili svojom snagom da joj služe. Umjesto toga postali su izrabljivači. Žrtvovali su je na oltaru svoje požude. Muškarac koji je sudjelovao u obdarivanju Jessice darom života odbio ju je obdariti darom svojega očinstva. Muškarci koji su je iskorištavali u prostituciji nisu joj plaćali za seks. Plaćali su joj da ode nakon njega. I ona je stekla naviku iskorištavanja muškaraca. Uzela je dar ljepote koji joj je Bog podario i iskoristila ga za hvatanje muškaraca u zamku grješna života.

    Neki bi mogli pročitati njezinu priču i zaključiti: “E pa, ja nisam poput tih muškaraca. Ja ne ostavljam žene niti iskorištavam prostitutke. Ja sam prilično dobar muškarac.” Međutim, Krist pobija svakoga od nas: “Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu” (Mt 5,27–28). Mnogima bi se Kristova zapovijed da pročistimo svaki skriveni kutak naše mašte mogla učiniti nemogućim zahtjevom. Neki bi mogli upitati: “Uzimajući u obzir kako se žene danas odijevaju i seksualne slike koje kroz medije bombardiraju svakoga muškarca, razumije li Krist zaista što traži od nas?” Doista razumije. No on nam nikada ne bi zapovjedio da živimo na određeni način, a da nam ne dâ svaku milost da ispunimo taj poziv.

    Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta Teologija tijela za njega. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net. Knjigu možete prelistati na linku ovdje.

    IZVOR.bitno.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...