'Zore i vihori'

Na Zlarin stiže izložba umjetnice čije su skulpture izložene u Šangaju i HangzhouFoto: idablazicko.com

Izložba Ide Blažičko pod nazivom ‘Zore i vihori’ bit će otvorena ovog četvrtka s početkom u 21 sat u Zavičajnom muzeju Vesne Parun na Zlarinu.

Izložba mlade suvremene zagrebačke kiparice Ide Blažičko, jedne od najzapaženijih imena hrvatske suvremene scene, obuhvaća ambijentalni postav skulpture u vanjski prostor atrija kojom ostvaruje poetičan dijalog između promjenjive forme organskog porijekla i  mediteranskog okruženja.

Ida Blažičko prisutna je na hrvatskoj likovnoj sceni od 2006. godine, a prepoznatljiva je po ‘biomimetičkim’ skulpturama monumentalnih dimenzija, krhkih materijala i biomorfne motivike izvedenih u javnom prostoru poglavito od tekstila, povezanih umjesto naslova ili objašnjenja s poetskim slikama haiku poezije.

Nakon završene Klasične gimnazije, Blažičko je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, a tijekom studija boravila na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou, gdje je i gostujući profesor, doktorirala je s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment. Izlagala je na više od 40 skupnih i 18 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika Vjetar u Šangaju, Vjetar II u Hangzhouu i Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada za koju je osvojila prvu nagradu Premio in Sesto. Na Akademiji likovnih umjetnosti doktorirala je s disertacijom Biomimetika u službi umjetnosti. Tijekom 2017.godine boravi na umjetničkoj rezidenciji Cité Internationale des Arts u Parizu te izlaže ambijentalnu skulpturu Blossoms u javnom prostoru, a 2018. sudjeluje na Biennalu suvremene tekstilne umjetnosti Contextileu Guimarãesu u Portugalu. Dopredsjednica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i docentica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.