Najava četiriju svibanjskih suhozidarskih gradionica

Okupljeni danas u knjižnici mogli su slušati predavanje o bunjama, a najbolja osoba koja je mogla tumačiti tu temu bio je naš poznati šibenski diplomirani etnolog Jadran Kale.

Osim što su mogli naučiti mnogo, okupljeni su pozvani i na četiri vikend suhozidarske gradionice.

-U subotu četvrtoga, idemo na našu prvu destinaciju, između mosta i benzinske  na Njivicama. Vlasnici su se složili da je očistimo i popravimo, jer se pomalo počela urušavati. Veoma je zanimljiva iz razloga što se nalazi na metar od magistrale, nakon uređenja biti će prekrasna. Druga subota, jedanaestog, idemo na naše drugo odredište. Ova bunja nalazi se na plinovodu kod odmorišta Krka, do nje možete doći preko Bilica kroz Vruje. Tamo su prstenovi malo zarušeni, pa ćemo je također obnoviti.

bunje srima

Treća subota rezervirana je za najveću bunju u Dalmaciji-Rodina bunja. Do tamo je lako doći, a najbolje je parkirati na Prižbi  kod arheološkog lokaliteta. I zadnja destinacija u ovoj svibanjskoj turi je veliki kompleks kod Rodine bunje, koji je izgleda izbjegao sudbinu rušenja. Treba ga zaista očuvati i sačuvati, jer je to naše izvorno dalmatinsko selo-pojasnio nam je etnolog Jadran Kale.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.