Noć kazališta u Šibeniku: Stižu ‘Glumci u Zagvozdu’ i još mnogo toga

Foaje kazališta u 19 sati
Koncert
Iva Miletić, violina
Natalija Maričeva, klavir
ulaz slobodan

IVA MILETIĆ, violina

Odrasla je u obitelji glazbenika koja je imala snažan utjecaj na njezin glazbeni razvoj od rane dobi. Kao dijete pokazala je izvanredan talent te u šestoj godini dobila svoju prvu posebnu nagradu na međunarodnom natjecanju u Beogradu. Potom je uslijedilo 29 nagrada na međunarodnim natjecanjima širom svijeta među kojima su za istaknuti: 1. nagrada – Beethoven competition kao i posebna nagrada za najbolju izvedbu Beethovenove glazbe; 2. nagrada – Mendelssohn Competition Berlin; 1. nagrada – natjecanje Canetti; 1. nagrada – natjecanje Folkwang Hoch Schule Essen; Grand Prize – natjecanje Ibla kao i posebna nagrada za najbolju izvedbu suvremene sonate za violinu; 3. nagrada – natjecanje Kärntner Sparkasse Music Scholarship; 2.nagrada – natjecanje Pancho Vladigerov, Schumen, Bugarska kao i posebna nagrada za najbolju izvedbu Poulencove sonate; 1. nagrada – natjecanje Young Virtuosos; 1. nagrada – natjecanje The Musicians of New Milenium; 2015. godine osvojila je 1. nagradu na prestižnom međunarodnom natjecanju Aram Khachaturian.

Od devete godine kontinuirano sudjeluje i na majstorskim tečajevima kod priznatih violinista i pedagoga: Pincha Zukerman, Jiry Tomasek, Julian Rachlin, Stefan Milenkovic, Vadim Gluzman, Schlomo Mintz i mnogi drugi. Najveći utjecaj na njezinu izvedbu imali su prof. Mintcho Mintchev i prof. Igor Petrushevski. Nastupala je na više od 500 koncerata u Italiji, Češkoj, Austriji, Bugarskoj, bivšoj Jugoslaviji i Njemačkoj. Mnogi istaknuti profesori, umjetnici i dirigenti kao što su prof. Klaus Maetzel Semmering- Wien, Igor Petrushevski, Mikhail Kopelma i mnogi drugi uvrstili su Ivu među najtalentiranije i perspektivne violiniste Europe.

Svira na violini J. B. Vuillaume iz 1825. godine zahvaljujući Fondaciji Del Gesu iz Švicarske.

NATALIYA MARYCHEVA, klavir

Prije dolaska u Hrvatsku radila kao šef- korepetitor na odjelu za dirigiranje na Državnom konzervatoriju Glinka u Nižnjem Novgorodu u Rusiji.  Od 1995. radi kao prof. klavira u Glazbenoj školi Mirković u Opatiji. Od 2009. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Surađuje spoznatim hrvatskim i inozemnim glazbenicima, sudjeluje u komornim koncertima, majstorskim tečajevima i pripremama solističkih vokalnih uloga. 2013. godine dobiva Godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih pedagoga za iznimne rezultate u pedagoškom radu.

 HNK u Šibeniku u 20 sati

Kazališna družina Glumci u Zagvozdu

Florian Zeller

ISTINA

Igraju: Miki Vedran Mlikota ,Ana Mila Elegović

Davor Damir Poljičak, Lela Hana Hegedušić / Žana Bumber

Redatelj: Danko Ljuština

 

 

Drama Florijana Zellera Istina s velikim uspjehom premijerno je izvedena 2011. godine istovremeno u Francuskoj i Njemačkoj, a kasnije i u Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Češkoj i drugdje. Radi se o urnebesnoj komediji situacije, a radnja prati dva pariška bračna para: s jedne strane to su Miki i Lela, a s druge Davor i Ana. Miki je nepopravljivi lažljivac koji vara svoju ženu Lelu sa ženom svog najboljeg prijatelja Davora. Ana je pak umorna od laži i želi sve priznati mužu. Davor se u isto vrijeme povjerava Mikiju o svojim sumnjama da ga Ana vara. Lela također sumnja u muževu nevjeru… Cijelo to vrijeme i s puno muke Miki uvjerava sve u svojoj okolini da je istina precijenjena i da ju je bolje prešutjeti. Pitanje je zna li on sam pravu istinu?

 

 

 

 

Atrij HNK u Šibeniku u 22 sata

MATE SKRAČIĆ ADAPTIVE QUARTET

swing / bossa nova / blues

O projektu

Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima.

Zaživio je 2008. godine na poticaj francuskih kazališnih umjetnika kada je u Hrvatskoj  prvi puta organizirana kao pilot program istodobno u Dječjem kazalištu Dubrava koje djeluje pri Narodnom sveučilištu Dubrava i Šibenskom kazalištu .

Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, te se od ove godine pridružuju Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

 

Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.

Pored niza već gotovih predstava, Noć kazališta svoj program širi i na gostovanja međunarodnih koprodukcija, razmjene predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanja i uprizorenja tekstova suvremenih europskih autora, okrugle stolove i susrete s izravnim uključenjima putem interneta. Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Misija

Misija Europske noći kazališta jest promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva kroz otvaranje suradnji i razmjena gotovih produkcija, ali i stvaranja novih, otvaranje kazališnih mreža koje su dostupne svim djelatnicima u kulturi te kontinuirano njegovanje postojeće kazališne publike, ali i stvaranje nove.

Vizija

Vizija Europske noći kazališta je postati prepoznatljivom i uspješnom manifestacijom u cijeloj Europi, koja provodi scensko-izvedbenu umjetnost u kojoj ne postoje jezične, vjerske, nacionalne ili geografske prepreke za stvaranje i izvođenje kvalitetne kazališne umjetnosti.

Subota, 21. studenog!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.