ODLIČAN USPJEH: Tri nominacije šibenskom kazalištu i operi ‘Okretaj zavrtnja’

Odlične vijesti stižu iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika koje je danas objavilo nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta 2015.

turn of the screw (3)

Hrvatsko Narodno Kazalište u Šibeniku je osvojilo tri nominacije za operu ‘Okretaj zavrtnja’. Opera je svoju praizvedbu doživjela u rujnu 2013. u šibenskom kazalištu, a kako je riječ o kategoriji u kojoj se nagrade dodjeljuju svake dvije godine, ovo predstavlja još veći uspjeh jer je konkurencija velika. Opera je nastala kao ideja tadašnje ravnateljice kazališta, Nere Gojanović, koja je predložila suradnju s riječkim kazalištem. Djelo je od tada odigrana po pet puta u oba kazališta, te je gostovalo u istarskom kazalištu ‘Pula’ te u HNK u Zagrebu. Ova nominacija je pokazatelj da je naše kazalište, koje je već jednom bilo nominirano za operu ‘Medij’, scenski doraslo postavljanju ovakve vrste kazališnog djela.

The turn of the screw / Okretaj zavrtnja Benjamina Brittena pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković, u režiji Ozrena Prohića i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku nominirano je u kategoriji najbolje predstave u cjelini, dok su druge dvije nominacije ostvarene u kategorijama za najbolju žensku ulogu u operi te mušku ulogu u operi za mlade umjetnike do 30 godina. Nominirani su Anamarija Knego i Sven Jagarinec.

turn of the screw (4)

Ne zaboravimo spomenuti da je žiri ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje na području opere dodijelio dirigentu i skladatelju  gospodinu Miru Belamariću.

Uz ime proslavljenog dirigenta i skladatelja Belamarića vežu se neke od najzapaženijih opernih predstava koje su u drugoj polovici prošlog stoljeća označile vrhunac cjelokupne  hrvatske operne reprodukcije. U preko 40 godina dugoj umjetničkoj karijeri Belamarić je svojim talentom, znanjem kao i nepogrešivom intuicijom snažno obilježio i obogatio operni repertoar HNK a u Zagrebu. Rođen u Šibeniku 1935. godine, studij dirigiranja i kompozicije  upisuje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Milana Horvata, odnosno Stjepana Šuleka, zatim specijalizaciju u Salzburgu kod Lovre pl. Matačića te u Sieni kod Sergiua Chelibidachea.  Bio je asistent Herbertu von Karajanu na Salzburškom Festivalu, a od 1975.-77. godine asistirao je  Karlu Böhmu.

turn of the screw (2)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.