Operom Nikola Šubić Zrinski u srijedu spektakularno završava sezona na sv.Mihovilu

Operu Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinski za kraj sezone na ljetnoj pozornici Tvrđave svetog Mihovila, u srijedu 28. rujna u 20 sati izvest će Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba kojom će ravnati  Ivana Josipa Skendera, a režirao je Krešimir Dolenčić.

‘Tim gostovanjem, pozornica Tvrđave sv. Mihovila upisuje se u malobrojne nacionalne pozornice koje su ugostile vrlo zahtjevne produkcije dva najvažnija i najizvođenija djela naše glazbene scene, ujedno i simbole pripadnosti hrvatskoj kulturi, Gotovčeva Eru s onoga svijeta i operu Nikola Šubić Zrinjski, poručili su iz Tvrđava kulture Šibenik.

opera

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, održana 1876. godine, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.

Tijekom sto četrdeset godina gotovo kontinuiranoga izvođenja na svim hrvatskim nacionalnim pozornicama, ovo je djelo uvijek s jednakim ushitom primano i doživljeno od publike.

Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije opere.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.