Bit će održano i šest koncerata

Orguljaška ljetna škola i ove godine okuplja mlade iz Hrvatske i inozemstva u ŠibenikuFoto: Društvo Juraja Dalmatinca

Orguljaška ljetna škola na koju dolaze mladi iz cijele Hrvatske pa čak i iz inozemstva bit će održana i ove godine od 1. do 10.kolovoza po 26. put , a u organizaciji društva ‘Organum’ Šibenik. Bit će otvorena koncertom crkvi sv. Duha u četvrtak s početkom u 20.30 sati kada će nastupiti sopranistica Ana Grubić Miškić, Ivana Šanić na flauti te Tina Banovac na orguljama.

– U sklopu škole imamo i seminare koje će održati renomirani hrvatski profesori poput Pavla Mašića, Ante Knešaureka, Natalije Imbrišak, Emina Armana koji je jedan od rijetkih organologa u Hrvatskoj i profesorice Snježane Miklaušić – Ćeran, a zasad imamo 12 polaznika koji će pohađati i po dva ili tri seminara – priča nam orguljašica Tina Banovac, koja se prihvatila organizacije.

Seminari će biti održavani po crkvama u centru grada, a ove godine polaznici će imati šest orgulja na raspolaganju.

– U crkvi sv. Frane imamo primjerak novijih orgulja iz 1969. godine hrvatske radionice Heferer, a istoj crkvi imamo i jedan primjerak povijesnih orgulja koje je izradio Petar Nakić 1762. godine. Zatim u Katedrali ,od graditelja Franca Jenka, imamo orgulje iz 1968. godine i još ćemo koristiti orgulje iz crkve sv. Križa koje je izradio Francesco Dacci 1776. godine te orgulje Nikole Lupinija iz 1640. godine koje se nalaze u crkvi sv. Duha, a pretpostavlja se da su najstarije u Hrvatskoj. Još ćemo koristiti orgulje u Novoj crkvi od braće Giacobbi iz 1859. godine., a valja napomenuti da su sve te orgulje štimane za naše seminare, popravljane i održavane koliko se moglo s obzirom na novčane mogućnosti – objašnjava Banovac.

Polaznici će tako vježbati i nastupati na njima, a bit će izvedeno i šest koncerata.

– Dva koncerta će izvesti sami polaznici, jedan će izvesti Pavao Mašić uz Tomislava Žužaka na saksofonu u Katedrali. Koncert otvorenja će biti održan u crkvi sv. Duha upravo na tim najstarijim orguljama, jedan koncert će izvesti i sami predavači,a naš gost iz Italije Simone Vebber. Imamo i jedno predavanje u Gradskoj knjižnici koje će održati Ermin Armano, a tema će biti ‘Šibenske orgulje na razmeđi povijesnog i udobnog’ – zaključuje Banovac uz želju da što više ljudi dođe na koncerte, jer kako kaže, koncerti bez publike su ništa.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.