PETAK U KNJIŽNICI: Stipe Božić i ekspedicija ‘Hindukush 75’

Prezentacija u organizaciji HPK Sv. Mihovil  održat će se u petak, 25.03.2016.  u gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić s početkom u 18 sati, a govornik je ovom prilikom naš proslavljeni alpinist i planinar Stipe Božić.

Na predavanju će biti prezentirana splitska ekspedicija u gorju Hindukush u Afganistanu 1975. kojom prilikom je ispenjan vrh Noshaq 7492m.

– Nadamo se vašem dolasku u što većem broju – pozvali su vas iz Mihovila.

MALO O EKSPEDICIJI

Druga splitska alpinistička ekspedicija “Hindukush 75“ krenula je iz Splita 10. svibnja 1975.
Zadatak ekspedicije je bio uspon na jedan od vrhova viših od 7 tisuća metara u Hindukushu, a izbor se vodio između vrhova Noshaq (7492 m) u Afganistanu i Tirich Mir (7690 m) u Pakistanu. Konačna odluka je ovisila o dobijanju dozvole za penjanje. Izabrano je osam članova i to: Boris Siriščević, Mario Ivanišević, Srđan Vrsalović, Stipe Božić – snimatelj ekspedicije, Ivo Kaliterna tehnički vođa, Goran Gabrić, dr. Vedran Deletis – liječnik, Josip Ganza, Damir Filipović i Vinko Maroević – vođa ekspedicije.

ekspedicija hindukus
Uspon je uz brojne poteškoće uspješno okončan 30. lipnja 1975. u 10 sati po lokalnom vremenu kad su s vrha Noshaqa Stipe Božić i Boris Siriščević zelenom raketom poslali znak da je cilj ostvaren. To je u tom trenutku predstavljao visinski rekord za hrvatske alpiniste, koji je četiri godine poslije okrunjen Stipinim usponom na krov svijeta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.