Počinje šibenska Speleološka škola

U sklopu Speleološke škole od 4. ožujka do 15. travnja predavanja će se održavati utorkom od 19 sati u prostorijama HPK Sveti Mihovil (Put tvornice 33, iza bazena u Crnici), dok će se tijekom pet vikenda ići na dvodnevne izlete na različite lokacije Šibensko – kninske županije odnosno susjedne županije, na kojima će se uvježbavati speleološke tehnike te posjetiti niz speleoloških objekata.

Polaznici škole savladat će praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po užetu.  Naučit će osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, o orijentaciji, uzlovima i crtanju speleoloških objekata, o bivakiranju u prirodi i podzemlju. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje.

Nakon uspješno položenog završnog ispita polaznici stječu naziv: speleolog – pripravnik.

Šibenska speleološka škola prvi puta je organizirana 2003. godine. Školovanje se odvija po programu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.