Otkrivanje Krke

Posljednji hrvatski narodni kralj s vidikovca Visovac motri na ‘Gospin otok’

Vidikovac Visovac jedan je od pet samostalnih vidikovaca u sklopu Nacionalnog parka Krka, a upravo s njega puca pogled na neslužbeni početak srednjeg toka Krke. Koje su njegove posebnosti, Javna ustanova NP Krka otkriva u novoj objavi s kojom želi nadahnuti posjetitelje na otkrivanje iznimnih prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti.

U pogledu na otok Visovac posjetitelji mogu uživati s nekoliko mjesta na obalama Krke, a jedan od njih je vidikovac Visovac s kojeg na ‘Gospin otok’ motri Petar Svačić, posljednji narodni hrvatski kralj, držeći u jednoj ruci mač, u drugoj štit.

Prema legendi, u gradu Kamičku, podignutom iznad klisure nad Krkom, na području Miljevaca, uz rub sela Brištane, rođen je Petar Svačić, posljednji kralj hrvatske krvi. Godine 2002., u povodu proslave 900. obljetnice njegove pogibije, podignut mu je spomenik na vrhu Visovačke brine, rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

Od ovog vidikovca spuštaju se serpentine koje vode do Stinica, gdje se nalazi pristanište brodova koji putnike i hodočasnike prevoze do Visovca. Tu neslužbeno počinje mistični srednji tok rijeke Krke. Taj dojam prvi nagovješćuje ‘Gospin otok’ Visovac, ‘bijela stijena’ usred jezera na kojoj od 15. stoljeća žive i mole franjevci.

Zato je taj vidikovac idealan za posjetitelje da zastanu i dive se otvorenosti prostora, prije negoli se zapute do samog otoka ili kroz stoljetnu šumu hrasta medunca i bijeloga graba u kojoj počinje poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina i u kojoj se nalazi posjetiteljski centar Visovačka kuća ‘Kuželj’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.