Povežite se sa svojom obitelji: zajedno večerajte

Svaki bračni odnos je drukčiji. Međutim, mnogi odnosi razvijaju se slično. Na putu prema istinskom i kvalitetnom odnosu, moguće je primijetiti sedam razina. No, bilo bi krivo misliti da se svakom razinom penjemo sve više i da je svaka ‘osvojena’ razina zauvijek iza nas. Svaka razina je prilika za višekratno penjanje i spuštanje, odnosno padanje

Teško mi je zaboraviti na večeru. Moja trinaestogodišnja kći Alyssa svako mi poslijepodne postavi isto pitanje: „Što je za večeru?“ Njezino me pitanje potaknulo na razmišljanje, jer sam shvatila da joj je moj odgovor veoma važan. Nakon što joj kažem što je na meniju, ona može mirno nastaviti sa svojim aktivnostima. Kao da joj dan ljepše prolazi ako se raduje večeri.


U razgovoru s Janet Peterson, autoricom knjige Savjeti za one koji ne kuhaju (Remedies For The ‘I Don’t Cook Syndrome’), doznala sam da moja kći nije jedina koja tako doživljava obiteljsku večeru. Peterson navodi kako je „redovita zajednička večera više od kvalitetne prehrane; jer ona članovima obitelji omogućava da razgovaraju o proteklom danu, da se opuste, nasmiju, prokomentiraju poneko društveno zbivanje te da ojačaju obiteljske odnose“.


Zašto zajedno večerati?

1. ‘Obiteljska’ večera povezuje članove obitelji. Ona stvara poticajnu atmosferu za obiteljske razgovore.

2. Večeranjem kod kuće štedite.

3. Obroci pripremljeni kod kuće su zdraviji. „Komercijalno pripremljena hrana sadrži puno šećera, škroba i masti, iako neki restorani nude obroke s niskim postotkom masti“, kaže Peterson. Pripremanje hrane kod kuće omogućava ukućanima da odabiru zdrave sastojke te da obroke pripremaju sami, prema svojim ukusima i potrebama, zatim da serviraju porcije prilagođene dobi i potrebama svakoga pojedinog člana, da promatraju, i na taj način uče kako se priprema hrana.

4. Večeranje kod kuće utječe na učenje i zdraviji stil življenja. Prema istraživanju klinike Rockford, predškolska djeca koja večeraju s obitelji imaju bolje razvijene jezične vještine.

Zajednička obiteljska večera može djecu naučiti dobrim komunikacijskim vještinama kao što su strpljivo slušanje i izražavanje vlastitog mišljenja uz poštovanje tuđeg.

5. Zajednička večera pomaže djeci da cijene obiteljske običaje. Katherine Carson, izvanredna profesorica prehrambene tehnologije na Sveučilištu u Pennsylvaniji, ističe kako hrana na obiteljskom stolu pomaže oblikovati i dati značenje kulturnom nasljeđu.


Kako redovito zajedno večerati?

1. Neka vam zajednički obrok bude prioritet. „Kaže se da će se gosti vratiti ako dobro pripremite hranu, i u tome ima istine“, rekla je Peterson. Ona predlaže da se zajednički obrok promatra kao prigoda, a ne kao navika. Neke obitelji odvajaju jednu večer u tjednu (ili više) za dragocjeno vrijeme za obiteljskim stolom. Taj se dan ne radi do kasno navečer, ne izlazi se s prijateljima, ne odlazi na razne tečajeve niti se izvršavaju ikakve druge obveze.

2. Budite fleksibilni kad određujete vrijeme za večeru. Imajte na umu da se vrijeme za večeru može prilagoditi. Ako zbog obveza svojih ukućana ne možete večerati u uobičajeno vrijeme, dogovorite se da večerate ranije ili kasnije od toga vremena.

3. Planirajte, kako bi vam večer bila što ugodnija. „Nema potrebe da provedete sate i sate u kuhinji – postoji način da pripremite večeru, a da se ne umorite“, naglašava Peterson. Planiranje često može olakšati pripremanje obroka.

4. Spravljajte jednostavna jela. Složeni obroci nisu neophodni kako bi se provelo kvalitetno vrijeme s obitelji. Kako biste uštedjeli vrijeme i trud, pripremajte jednostavne obroke koji se mogu lako pripremiti. Komplicirane menije ostavite za posebne prilike, kada ih imate vremena pripremati.

5. Uključite članove obitelji u pripremanje obroka. Peterson objašnjava kako neka djeca koja su dovoljno stara mogu obroke pripremati sama, a većina djece može u kuhanju pomoći. „Pomažući u kuhinji, djeca uče što je sve potrebno da bi se pripremilo neko jelo, a također uče da je to obitelji prioritet.“

6. Ugasite televiziju, ne javljajte se na telefon. Pobrinite se da vrijeme za večeru bude samo vaše tako što ćete ugasiti televiziju, odložiti novine, te pustiti da na telefonske pozive odgovara sekretarica. Ako za vrijeme večere gledate televiziju, pokušajte se od toga odviknuti tako što ćete za početak nekoliko puta večerati bez televizije, a zatim to činite češće.

7. Održavajte dobru atmosferu. Uživajte u večeri: razgovarajte, iskazujte ljubav jedni drugima i šalite se. „To je vrijeme da se međusobno povežete“, kaže Peterson. Nemojte to vrijeme koristiti kako biste rješavali probleme, ili podsjećali djecu na njihove obveze.

8. Budite primjer svojoj djeci. Ako ste mladi bračni par, što prije započnite s navikom zajedničke večere, a kada budete imali djecu, u večeru uključite i njih; neka to bude očekivani dio dnevne rutine. Svakoga tjedna planirajte zajedničko druženje, i u njega uključite zajedničku večeru.


Peterson zaključuje: „Neka vam večera bude dragocjeno vrijeme za zajednički razgovor, jačanje obiteljskih vrijednosti, komentiranje dnevnih zbivanja te način izražavanja ljubavi“.

izvor:kristofori.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.