Poznati glumac Joško Ševo pozvao na suradnju regionalnih kazališta

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predstavljanjem premijerne obnove predstave ‘Škrtičina’ nastale 2009. godine u produkciji tada još uvijek Šibenskog kazališta, glumac iz predstave – Joško Ševo skrenuo  je pozornost na eventualnu suradnju regionalnih kazališnih kuća.

-Htio bih otvoriti jedno šire kazališno pitanje – počeo je Ševo, te je nastavio:

-Nemoguće je da predstave koje igraju na Splitskom ljetu, ne vidi dubrovačka publika, a tu govorim o dva festivala na dvjesto kilometra udaljine. Čini mi se prirodnim, u suradnji s glumačkim angažmani, i nemogućim da se ne umrežni ono što se itekako umrežiti ta, da to je Split, Šibenik i Zadar  – pokušao je objasniti Ševo.

 NEKA DOĐU TONČI I BOKO

Tom je prilikom nagrađivani hrvatski glumca pozvao novoizabranog intendanta splitskog HNK Tončija Bilića i ravnatelja drame tamošnjeg kazališta Jasena Boku da idućeg tjedna doputuju u Šibenik, na novu premijeru ‘Škrtičine’.

-Mislim da bi neka vrsta pritiska bila potrebna da se gospodin Bilić, ako već neće i njegov ravnatelj drame Boko, pojavi na premijeri pa se tada može otvoriti razgovor što s tim. Koliko znam, a dobro poznajem situaciju u Splitu, mislim da bi jedna ‘Škrtičina’ dobro došla splitskom HNK, a posebno njegovoj drami jer je kazalište bez repertoara. To su stvari koje se nameću u našoj kulturnoj, kazališnoj politici. Dakle, pokušajmo pozvati novu upravu splitskog HNK da dođe, da učini taj dosta ozbiljan napor od tridesetak minuta i da dođe na našu premijeru – srčan je glumac, dok će njegovu sugestiju, ravnateljica šibenske kazališne kuće, Nera Gojanović – Kljaji nazvati dobrom i dodati da su u tom smjeru neki konci već – povučeni.

-Već sam vodila razgovore s budućom upravom splitskog kazališta i dogovorila sam s gospodinom Bokom suradnju u ovoj sezoni i već za iduću sezonu, čak i na nivou nekih koprodukcijskih predstava za što mislim da je veoma važno jer je prirodno, s obzirom da smo tako blizu, da surađujemo, a to je i moj princip razmišljanja, da treba surađivati s drugim teatrima – priznala je prva žena šibenskog kazališta, priznajući da joj je žao zbog propuštenih prilika po istom pitanju, ali i hvaleći se dogovorenim suradnjama, pri tom misleći na suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajec iz Rijeke. Riječ je o operi ‘The turn of the screw’, Benjamina Brittena, čija se premijera očekuje iduće godine.

-Apsolutno je prirodno da surađujem, posebno ako težimo istom, a to je dobra predstava, dobar produkt. Mislim da je dobro za jedno i drugo kazalište, i slažem se s gospodinom Ševom da je veoma loše kada se ljudi zatvaraju u svoje sredine i ne mogu ili iz nekog razloga ne žele surađivati s drugima jer se u toj suradnji puno toga dobrog ostvari i pokaže. Mislim da je to put kojim bi trebali svi ići – poručuje Gojanović – Kljajić. Ševina želja o međugradskoj suradnji na kulturno planu ostvarit će se već ove kazališne sezone jer, po riječima ravnateljice, splitsko kazalište uskoro nam dolazi u goste predstavom ‘Preobrazba’, a i šibenska će produkcija biti postavljena na splitskim kazališnim daskama.

 OSIJEKU S LJUBAVLJU

Valja dodati i to da se o suradnji šibenskog i splitskog kazališta govorilo još u vrijeme dok je Dragan Zlatović bio na čelu domaćeg teatra, a svojevremeno, na početku reprofesionalizacije šibenskog kazališta poticalo ga je i Ministarstvo kulture.  Da je šibensko kazalište, više – manje, uvijek bilo u dobrim odnosima sa kazalištima diljem Lijepe Naše podsjetio je i redatelj Zoran Mužić čija je predstava ‘Škrtičina’ u svojoj prvoj sezoni igranja postavaljena čak osamnaest puta.

-Suradnja osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenik, gdje se razmijenjuju gostovanja, je na tom tragu. To je taj model. Ali, pazite, gdje je Osijek. On stvarno nije tako blizu u odnosu na Split, ali vjerujem da i Split, sasvim sigurno, ima dobre namjere. Naposljetku, igrali smo na zatvaranju Marulićevih dana, na Danima satire… – kazao je Mužić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.