PRAIZVEDBA DJEČJEG MJUZIKLA OTVARA 55. MDF: Marijana Nola i Neno Belan dobitna kombinacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jagoda Sablić, zaposlenica HNK Šibenik, na početku press konferencije o dječjoj predstavi Matilda kojom se otvara 55. Međunarodni dječji festival, istaknula je kako su  za djecu  organizirane čak 22 radionice od kojih je 5 radionica animiranog filma, jedna radionica igranog filma te Potraga za blagom u sklopu 9. Sajma dječje knjige.

Maja Trlaja, ravnateljica HNK Šibenik pozvala je na svečano otvorenje 55. Međunarodnog dječjeg festivala 20. lipnja uz izravan prijenos na HRT-u. Generalna proba izvodi se 19. lipnja i ulaz je za sve posjetitelje slobodan. Ove godine Festival djeteta otvara predstava Matilda za koju su najzaslužniji Marijana Nola, autorica libreta i stihova te Neno Belan, autor glazbe.

Neno Belan zadovoljan je suradnjom i hvali ju kao predivno iskustvo. Nina ga je pozvala da radi glazbu za ovu predstavu koju se s punim pravom može nazvati mjuziklom budući da ima sve njegove aspekte: svirku, dječji zbor, pjevanje i ples uživo. Budući da su Belan i Nina Kleflin surađivali već prije pet godina nije ni trenutka dvojio da se odazove njezinom pozivu.

– Iako sam mislio da ne pripada ovom svijetu, Nina mi je otvorila nova vrata lijepog druženja i suradnje – zadovoljan je Belan.

Nina Kleflin, redateljica Matilde prozvana je kao glavni ‘krivac’ koji je okupio kreativnu ekipu pod jedan krov i doveo svaku ideju do realizacije.  Napomenula je kako iza Matilde stoji velik trud i mnogo rada.

mdf matilda 36

– Kao redateljica predstave presretna sam zbog dobitne kombinacije autora, Marijane Nole i Nene Belana. Zajedno smo radili Buratina na 50. Dječjem festivalu pa smo znali da će nam dobro ići, ali da će nam ovako dobro ići, to nismo mislili. Likovni aspekt predstave izvrsno pokriva moj stalni suradnik Osman Arslanagić i to je dodatni razlog ga zadovoljstvo, a tu je i fantastična kostimografkinja Sara Lovrić Caparin. Dizajn svjetla radi Josip Bakula pa znam da će taj likovni aspekt biti izvrstan – kazala je Kleflin.

Djevojčicu Matildu igrat će Maja Kovač koja u svaku ulogu unese svoju dušu pa će kao Matilda na krilima svoje posebnosti voditi gledatelje kroz predstavu.

mdf matilda

– Matilda je čarobna djevojčica koja nam dokazuje da ne moramo biti žrtve okolnosti i da je moguće preuzeti situaciju u svoje ruke. Njezin inatljiv povik ‘Ja znam da mogu i hoću pobijediti zloću!’ poziv je na akciju i popravljanje svijeta, koji može biti divan  i magičan ako se potrudimo – optimistična je bila Nina Keflin.

Maja Kovač, koja utjelovljuje lik Matilde, nada se da će djeca prenijeti u svoj život vrijednosti koje promovira predstava.

– ‘Voljela bih da se svako dijete u publici poistovjeti s likom Matilde i na autentičan način pokaže svoju ličnost i jedinstvenost – kazala je Maja Kovač.

Bend koji broji šest članova vodi Mate Skračić i svirkom uživo pratit će Matildine pustolovine, a pozvano je i dvoje vanjskih suradnika, Nela Kocsis i Damir Lončar koji su se izvrsno uklopili u Ansambl šibenskog kazališta. Damir Lončar odigrat će ulogu negativca. Kako sam kaže, njegov lik predstavlja sve ono što nije Matilda.

– Prvi put da radim u Šibeniku i prvi put odigrat ću jednu gospođu. Jako mi je drago da sam radio sa Šibenčanima i mislim da će sve biti odlično na otvaranju – istaknuo je Lončar.

mdf matilda 2

Matildinu majku koja se vodi samo željom za materijalnim i pri tome ne primjećuje posebnost svog djeteta, odigrat će Nela Kocsis, koja je napomenula da se radi ujedno i o pozivu roditeljima.

– Matildina mama, Keka Bedara, primjer je onoga što roditelj ne treba biti. Jedan od ciljeva nam je potaknuti roditelje da se, ako je to potrebno, preispitaju i posvete pažnju svojoj djeci- zaključila je Nela. Matilda je šesta predstava koju Nela radi  zajedno s Ninom, i to su joj najdraže predstave u dvadesetpetogodišnjoj karijeri – kazala je Nela Kocsis.

Šibenski glumci Franka Klarić i Šime Bubica utjelovit će Matildinu učiteljicu gospođicu Dragić te prijatelja Matu. Oboje su prezadovoljni druženjem i suradnjom.

– Kao što ni ja ne pristajem živjeti u svijetu nepravde, tako ni moj lik ne pristaje na to, valjda je to nekakva sličnost između nas dvije. Moj like je majčinska figura koju Matilda nema u svom životu i koja će joj donijeti sunce, toplinu i ljubav- rekla je Franka.

Voditelji dramske radionice zahvalili su se roditeljima i učiteljima na iskazanoj podršci, budući da su djeca dosta izostajala iz škole zbog pojačanih priprema.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.