Predavanje ‘Svjetlost i svemir’ u Gradskoj knjižnici

U subotu, 14. studenoga 2015. u 12 sati u Gradskoj knjižnici će biti održano predavanje ‘Svjetlost i svemir’, kao zadnji program u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, koji ove godine za središnju temu ima svjetlost jer su Ujedinjeni narodi 2015. godinu proglasili Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Predavanje će održati dr. sc. Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb.

Dr. sc. Dragan Roša, rođen u Šibeniku 1958., diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1983.), gdje je 1992. magistrirao radnjom ‘Ustrojstvo magnetskog polja triju Sunčevih prominencija’ i doktorirao 1996. disertacijom ‘Određivanje Sunčeve rotacije iz opažanja ustrojstava u atmosferi Sunca’. Sudjelovao je u nizu znanstvenih projekata, domaćih i međunarodnih, objavio više desetaka popularno-znanstvenih i znanstvenih članaka, uredio i preveo stručna i popularno-znanstvena djela i napisao nekoliko knjiga iz područja astronomije. Bio je glavni urednik časopisa Čovjek i svemir, član je uredništva časopisa Sun and Geosphere i Bolid, predsjedavao Balkansko-crnomorsko-kaspijskom mrežom za istraživanje heliosfernih nepogoda, predstavljao Hrvatsku u međunarodnom programu International Space Weather Initiative itd. Dobio je brojne nagrade i priznanja, među ostalim i Godišnju nagradu 2002. Dr. Oton Kučera Zagrebačke zajednice tehničke kulture za osobite zasluge u promicanju tehničke kulture i Državnu nagradu tehničke kulture ‘Faust Vrančić’ za 2014. godinu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.