Predsjednik primio predstavnike Društva za očuvanje baštine ‘Juraj Dalmatinac’

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je jučer izaslanstvo Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, udrugu građana okupljenu oko ideje očuvanja, promicanja i održivog korištenja bogate šibenske kulturne baštine.

Članovi Društva u središte svog djelovanja stavili su brigu, zaštitu i promišljanje održivog razvoja povijesnih utvrda grada Šibenika. Sve četiri tvrđave sv. Ivan, sv. Nikola, Barone i sv. Mihovil, izgubivši svoju funkciju, propadale su tijekom stoljeća premda svojim položajem, monumentalnošću i povijesno-kulturnoj vrijednosti predstavljaju veliki potencijal za osnaživanje turističkog razvoja grada.

Članovi Društva, zahvaljujući volonterskom radu svojih članova do sada su pripremili cjelovitu dokumentaciju za obnovu i valorizaciju tvrđave Barone/Šubićevac, koja je poslužila Gradu Šibeniku za prijavu na EU natječaj.

Predsjednik Josipović pohvalio je napore Društva koje je uspjelo zainteresirati  javnost i institucije te u suradnji s gradom osmisliti i prirediti projekte za obnovu i stavljanje u funkciju tog fortifikacijskog dijela šibenske baštine, priopćili su s Pantovčaka. Isto tako, predsjedik Josipović obećao je i skori posjet Šibeniku radi obilaska tvrđava, a potom i dolazak na svečanost završetka obnove utvrde sv. Mihovila koju upravo dovršava Grad Šibenik.

Društvo -Juraj -Dalmatinac-kod ministra Darka Lorencina

Predstavnici Društva Juraj Dalmatinac boravili su i u sjedištu Ministarstva turizma u Zagrebu, gdje ih je primio ministar turizma Darko Lorencin. Ministar Lorencin je sa zanimanjem razmotrio projekte obnove tvrđave Barone za koju se upravo očekuju rezultati natječaja za bespovratna sredstva EU-fondova posredstvom IPA 3C programa, projekta uređenja i valorizacije utvrde sv. Ivana, te pohvalio druge zamisli koje bi mogle donijeti veliki turistički prosperitet Šibeniku i široj regiji. Zaključeno je kako je uređenje šibenskih utvrda i njihovo postavljanje u funkciju kulturnog turizma od strateškog značaja za afirmaciju hrvatskog turizma. Ministarstvo turizma, kao i Ministarstvo kulture, do sada je već financijski pomagalo izradu potrebne dokumentacije za spomenute projekte, a ministar Lorencin je kazao kako će ministarstvo i dalje podupirati aktivnosti Društva i Grada Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.