Preminuo glumac Ilija Ivezić, jedan od osnivača i organizatora Međunarodnog dječjeg festivala

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac te jedan od osnivača Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku preminuo je u četvrtak 14. travnja.

Ilija Ivezić u Šibensko narodno kazalište  dolazi 1955. kao glumac, a iduće godine osniva Kazalište lutaka u kojem postaje prvi direktor i redatelj  te u kojem u početku okuplja učenike srednjih škola, čime pridonosi kasnijem stvaranju jezgre budućeg profesionalnog kazališta lutaka.

Ilija Ivezić odigrao je više od 70 filmskih i tv uloga, većinom odrješitih osoba, čvrste volje i karaktera. Većina tih uloga ostvarena je u domaćem, hrvatskom filmu, TV serijama, TV dramama, a mnoge i u koprodukcijskim filmovima, pa je tako u poznatom serijalu „Winnetou“ igrao u svih deset filmova.

U Šibensko narodno kazalište dolazi kao glumac 1955., a iduće godine osniva Kazalište lutaka u kojem postaje prvi direktor i redatelj i u kojemu u početku okuplja zainteresirane učenike srednjih škola, čime doprinosi stvaranju jezgre budućeg profesionalnog kazališta lutaka. Jedan je od pokretača i organizatora prvog Festivala djeteta u Šibeniku.

Godine 1960. Seli u Zagreb i počinje se baviti filmom, a 1962. Postaje redovni član Društva hrvatskih filmskih djelatnika, čiji je predsjednik bio 1979. – 1980. Godine. Debitirao je u filmu „Abeceda straha“ Fadila Hadžića.

Od 1976. Počeo se baviti i producentskim poslom, te je kao producent realizirao niz dokumentarnih filmova koji govore o Domovinskom ratu, stradanju naroda Like, a posebno u stradanjima žitelja Lovinačkog kraja.

foto: screenshot

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.