PRIJATELJI O ARSENU: Bio je kompletna osoba, umjetnik, profesionalac, zafrkant i patriot

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Što reći o velikanu poput Arsena Dedića, a da već nije rečeno u trenutku izgovaranja njegovog imena?!

Veliki Šibenčanin, legenda hrvatskog kulturnog miljea zauvijek nas je napustila ovog ponedjeljka, 17. kolovoza, a tužna vijest o Arsenovom odlasku utihnula je šibenske ulice.

Od Arsena se večeras opraštaju njegovi brojni prijatelji i suradnici, a svoja sjećanja na velikana podijelili su Arsenovi sugrađani, dugogodišnji prijatelji i suradnici Branko Viljac, Dušan Šarac, Mate Gulin i Branko Bubica.

Tek što je iskoračio iz kuće, Branko Viljac saznao je da Arsen više nije među nama.

-To je nedvojbeno najveći gubitak za cijelu hrvatsku kulturnu javnost. Arsen je najveći umjetnik otkako je hrvatske države. To je veliki gubitak ne samo za Šibenik, nego za cijelu Hrvatsku. Bio je veliki pjesnik i slikar. Mnogi su najbolji na svojim područjima, no Arsen je imao sve. On je bio i Picasso i Conte. Veliki umjetnik. Šibenik može vječno biti ponosan na svog Šibenčanina. Njegov odlazak velika je tragedija – kazao nam je Branko Viljac, umjetnički direktor festivala Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku čiji je čest suradnik bio Arsen.

sansona press5

Viljčev kolega, skladatelj i tekstopisac Dušan Šarac dugogodišnji je prijatelj Arsenov koji je o vijest o smrti prijatelja iz školskih klupa saznao od kćeri.

sarac i viljac xx

– S Arsenom sam išao u glazbenu školu u Šibeniku iako je bio četiri godine stariji od mene. Često smo se družili. Sjećam se jednom zgodom kad smo zajedno radili rekao sam mu da ću doći sutra ujutro oko 10, 11 sati, na što mi je odgovorio da dođem oko 8 sati. Kad sam ga pitao za koga radi, rekao mi je da je u radnom odnosu sam sa sobom- podijelio je s nama Šarac, dodajući:

– Bio je veliki radnik, veliki profesionalac u svom poslu.  Za njega sam napravio samo jednu pjesmu i to ‘Ti u kupe, ja u špade’. Mnogi će reći da je bio veliki kantautor, ali bio je i veliki pjevač. Pamtit ćemo njegov karakter, ali bio je kompletna osoba. Umjetnička duša. Živio je na svoj način – prisjetio se Šarac.

Branka Bubicu dugogodinjeg suradnika i prijatelja Arsena Dedića vijest o njegovoj smrti docekala ga je, priznat ce, nespremnog.

-Očekivao sam, ali još nisam spreman – prva je njegova reakcija. Tenor legendarne klape šibenik i sada klape Maslina,  za Arsena će kazati da je bio veliki intelektualac, veliki čovjek i svestrani umjetnik.
– Mnogi ne znaju ali on je po tri puta znao čitati Krlezu, pročuvao ga je. Kupovao je knjige, nije ih posuđivao u knjižnici. U svim sferama je bio jako informiran – govori nam Bubica koji ističe i Arsenovu ljubav prema Šibeniku.
maslina111
-Bio je veliki lokalpatriot. Stalno je zvao, pitao što se događa, o čemu se priča u Sibeniku..Interesirao se tko je od starijih umro, tko je bolestan..Uostalom i sam je mnogo puta rekao da je u Zagrebu na privremenom radu. Dok je bio rat mene je na radio znao po 10 puta dnevno zvati da pita kakvo je stanje u Šibeniku – kaže pjevač te dodaje nesto, što mnogi možda neće reći:
-Arsen je bio domoljub. Puno smo o tome prčcali, uostalom brojne pjesme posvetio je Hrvatskoj od ‘Majka hrabrost do ‘Moja domovina’.
Bubica ce Arsena pamtiti i kao iznimno osjećajnog čovjeka, uvijek sklonog humoru pa će mu, kaže, brojne anegdote s njihovih zajedničkih putovanja zauvijek ostati u sjećanju.
– Ne mogu shvatiti da se to dogodilo – tim riječima opisao je šibenski glumac Mate Gulin kako je dočekao vijest o Arsenovom odlasku.
mate-gulin

– Toliko sam ga obožavao da sam i sam neko vrijeme pjevušio njegove pjesme, čak sam skupljao novinske isječke o njemu i nakupilo se tu dvi-tri bilježnice koje sam mu naposlijetku dao. Bili smo susjedi, nismo se često družili jer je bio opterećen posjetama, ali bio je jako duhovit i velik, velik Šibenčanin – zaključuje šjor Mate.

 

Autorice: Snježana Klarić i Daria Lešić

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.