Prikaz tradicionalnog Zlarinskog pira u petak na otoku

U kulturnom programu ‘Festivala hrvatskog otočnog proizvoda’ 8. kolovoza s početkom u 19 sati prikazat će se tradicionalno vjenčanje ZLARINSKI PIR-Ženidba moga dida.

Otok Zlarin je u etnološko- folklorističkom smislu dobro istražen. Sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća skupina stručnjaka okupljena oko Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu s različitih je aspekata proučavala povijest i tradiciju.

Tradicijsko vjenčanje opisano je na osnovu kazivanja starijih žena rođenih u 19. stoljeću i brojnih dokumenata. Radnja je smještena na početak prošlog stoljeća i pir će se prikazati u devet različitih faza.

Očekuje se 40 domaćina obučenih u slikovite ženske i muške zlarinske nošnje, te 20-ero rodbine  iz Primoštena. Pjevat će se stare svadbene pjesme, narodne dalmatinske, uprizoriti interesantni detalji iz kuće mladoženje, mlade i crkve. Nakon vjenčanja svećenik će ispred crkve započeti ” Igraj kolo su dvadeset i dva”, baš kao u davna vremena. Nekada su na otoku kola i napjevi bili jedina zabava, a izvodila bi se nedjeljom nakon mise ispred crkve i na najvećem trgu Fingacu.

Mladenci su iz dvije bogate zlarinske familje Beban i Dean, u staroj skrinji iz kuće mladenke nosit će se dota, a čuvat će je naoružana pratnja. 

Nositelj i organizator je domaće kulturno umjetničko društvo ”Koralj”, a pokrovitelj Turistička zajednica mjesta Zlarin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.