Promocija knjige ‘Hrvatska nacija kulture’ u HNK Šibenik

Promocija knjige Ive Hraste Sočo ‘Hrvatska nacija kulture’ održat će se u  foajeu HNK u Šibeniku u petak, 28. veljače u 19 sati. Uvodnu riječ održat će  mr. sc. Eugenia Ehgartner iz Leykam International, dok će knjigu predstaviti prof. dr. sc. Darko Lukić i prof. dr. sc. Hana Breko Kustura.

Dr. sc. Iva Hraste-Sočo diplomirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nade Puttar Gold. Usporedno sa studijem na Muzičkoj akademiji, odslušala je i položila dvije godine na Studiju jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2012. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Nacija kulture artikulacija međunarodne prepoznatljivosti hrvatske kulture na primjerima festivalske politike’ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Debitira kao Euridika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, već tijekom prve godine studija, 1986. godine, a 1989. godine primljena je u stalni angažman Opere HNK Zagreb, kao jedna od najmlađih solistica u povijesti Opere. Interpretirala je 21 glavnu ulogu sopranskog opernog repertoara u zemlji i inozemstvu. Zapažene nastupe ostvarila je i kao koncertna pjevačica. Osim na domaćim opernim i koncertnim pozornicama, nastupala je i u inozemstvu, Boljšoj teatar u Moskvi, Marijinski Tetar u Sankt Peterburgu, Nacionalna opera u Kijevu, Milano, Trento, Modena, Napulj, Fiuggi, Tokyo, Osaka, Ljubljana, Sarajevo, itd.

U diplomatsku službu Ministarstva vanjskih poslova RH stupa 2004. godine, a od 1. kolovoza 2005. godine obnaša dužnost savjetnice za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču, Austrija. Tijekom svog četverogodišnjeg diplomatskog mandata u Austriji organizira više od 100 kulturnih projekata, koji su promovirali najviše dosege hrvatske kulturne baštine, kao i suvremenih umjetničkih izričaja. Od kolovoza 2009. godine, djeluje kao načelnica Odjela za dramske umjetnosti, a od 1. svibnja 2012. kao voditeljica Službe za dramsku umjetnost i audiovizualnu djelatnost u Ministarstvu kulture RH.
Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se mogu izdvojiti:  Rektorova nagrada, Prvomajska nagrada, Nagrada ‘Marija Borčić’, Nagrada ‘Milka Trnina’ za nastup u operi W.A. Mozarta ‘Cosi fan tutte’, Prva nagrada na Jugoslavenskom natjecanju solopjevača, Ljubljana te nastup u Finalu međunarodnog natjecanja ‘Luciano Pavarotti’, Modena, Italija.
Aktivno govori i piše četiri svjetska jezika: engleski, njemački, talijanski i francuski jezik.

SADRŽAJ KNJIGE

Naglasak je stavljen na promišljanje prepoznatljivosti nacije na temelju segmenta njezine glazbene kulture te redefiniranju hrvatskog kulturnog identiteta s pozicije glazbe. Propitivala se primjenjivost uspješnog austrijskog modela ‘nacije kulture’ koji se potiče kao važna komponenta austrijskog imidža na Hrvatsku. Brendiranje zemlje, proces u kojem se iskazuju i naglašavaju različitosti i jedinstvenosti države, upotrijebljen je kod prikaza načina postizanja prepoznatljivosti i modaliteta primjene u kulturnom segmentu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.