Promocija monografije Josipa Roce za njegov 93. rođendan

U utorak 10. studenog s početkom u 12 sati u atriju Muzeja grada Šibenika održat će se promocija knjige umjetnika  Josipa Roce – monografija.

Josip Roca rođen je 7.studenog 1922.godine. Diplomirao je slikarstvo 1950./51. na zagrebačkoj Akademiji u klasi prof. Vjekoslava Paraća, a poslijediplomski studij kod prof. Alberta Kinerta. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Šibeniku 1952., a u Zagrebu 1954.godine.

Bio je profesor crtanja na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, što je označilo početak njegovog bavljenja likovnom pedagogijom. Izučavajući metodiku likovnog odgoja kao stipendist u europskim školama, postao je na kraju i jedan od utemeljitelja suvremene likovne pedagogije u nas.  Za Šibenik je posebno značajan, jer je jedan od inicijator ideje, koncepcije i programa šibenskog Međunarodnog dječjeg festivala.  Uvijek je bio vezan za rodni grad. Njemu ujedno donira i najveći broj svojih radova – njih 319 koji se čuvaju u Muzeju grada Šibenika.

Umirovljen je 1987.godine, a u svojoj bogatoj samostalnoj umjetničkoj karijeri izlagao je na brojnim svjetskim izložbama (Venecija, Bruxelles, Tongres, Liegeu, Bruges, Zurich), s tim da je do danas održao 20 samostalnih izložbi crteža, slika, grafika i skulptura.

Njegova monografija koja je nastala u suradnji HDLU i Muzeja grada Šibenika predstavljena je u Meštrovićevom paviljonu  Zagrebu, dok će se u Šibeniku promocija održati 10. studenog povodom njegovog 93. rođendana.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.