Šibenik kakav je nekada bio: Nikola Tomasseo

Nikola Tomasseo rođen je 1802. u Šibeniku, a umro 1874. godine u Firenci. Bio je talijanski i hrvatski jezikoslovac, novinar i esejist, urednik Rječnika talijanskog jezika i rječnika sinonima, te autor brojnih drugih djela na talijanskom i hrvatskom jeziku (Roman “Fede e bellezza”, zbirka pjesama “Iskrice”, odnosno “Scintille” i brojna druga djela).
U Italiji je Tommaseo vrlo cijenjen te je smatran jednim od najboljih talijanskih lingvista i novelista 19. stoljeća. Brojne škole, ulice i trgove nose njegovo ime, a u središtu Venecije nalazi mu se i spomenik te nekoliko spomen ploča, budući da je Tommaseo bio i borac za oslobođenje Venecije od austrijske uprave, te je sudjelovao u revolucionarnoj venecijanskoj vladi, koju je vodio Daniele Manin 1848. godine.
U Šibeniku mu je 31. svibnja 1896. godine otkriven spomenik na donjem dijelu perivoja Roberta Visianija. Povjesničarka urbanizma šibenskih korijena za taj spomenik je rekla „da će svojom monumentalnošću artikulirati integralni prostor najljepše vizure grada“. Spomenik je napravio talijanski kipar Ettore Ximenes. Sve do kraja Drugog svjetskog rata, cijeli park je nosio ime po Nikoli Tomasseu.
1945. godine književnik Vladimir Nazor u svom govoru u Šibeniku je rekao: „Jedini talijanski optant, što ga mogu vidjeti u Šibeniku, starac je Nikola Tomasseo, čovjek sada od bronce, hladan i ukočen, koji je bio nadaren i učen, ali nije do kraja suosjećao s narodom, iz kojeg je niknuo.“
Te njegove riječi bile su dovoljne „naprednoj omladini“; spomenik je razvaljen, a kip rastaljen u šibenskoj Tvornici elektroda i ferolegura.
Sve do 2000. godine, to mjesto je bilo prazno. Tada je 21. prosinca otkriven spomenik hrvatskom kralju Petru Krešimiru IV.
IZVOR: wikipedia, Milivoj Zenić: Stari Šibenik kalama, skalama i butama
FOTOGRAFIJE: privatne zbirke

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.