ŠIBENIK – KATEDRALA: Proslavljeno Bogojavljenje

Misno slavlje na svetkovinu Bogojavljenja, u utorak 6. siječnja misno slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Uz biskupa koncelebrirali su katedralni župnik don Krešimir Mateša i biskupov tajnik do Roko Glasnović.

tri kralja 15 1Jesmo li kao kršćani ustali? Jesmo li se pokrenuli? Jesmo li zasinuli božićnom svjetlošću? Ili smo možda ostali kršćani koji sjede nepokretni i malo zainteresirani za ono što se događa oko nas. Pitanja su koja Crkva postavlja ovih dana, kazao je biskup Ante Ivas u homilji. Potom je upozorio na opasne mrkline i tmine koje se spuštaju i koje se olako puštaju da uđu ili da se namjerno iz razno raznih razloga šire u sva područja života na ovoj zemlji pa se u tim tminama sve teže prepoznaje zemlja, čovjek i njegovo dostojanstvo. Sve teže se ostvaraju čovječja prirodna ljudska prava, njegove temeljne nade i očekivanja. Sve teže je zasnivati i čuvati svoju obitelj, rađati djecu i ostvariti svoje zvanje, Sve je teže očuvati živom svoju vjeru i kršćansku slobodu, kazao je biskup.

Radosni smo što je i ovaj Božić pokazao da uza sve napade, osporavanja i pokušaje da se ocrni Crkva i proglasi raznositeljicom mraka, Crkva uza sve svoje slabosti i grijehe ostaje čuvarica i nositeljica svijetla. Ovoga Božića brojni ljudi dolazili su crkve da se u susretnu sa Isusom Kristom.

tri kralja 15 3Danas crkva slavi spomen na sveta tri mudraca koji su krenuli na dalek put jer su vidjeli Isuovu zvijezdu, kazao je biskup koji je naglasio kako i danas ima nebrojeno tražitelja Boga. Danas molimo sa cijelom Crkvom u ovom slavlju. Molimo tri mudraca za nas živu Crkvu da Bogu ostanemo vjerni. Da se uvijek zalažemo za put ljubavi prema bližnjemu i obitelji koja je srce naroda, poručio je biskup Ivas.

Na kraju misnog slavlja biskup Ivas svim kršćanima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru čestitao je svetkovinu Kristova rođenja.

IZVOR: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.