Šibenik u utrci za Europsku prijestolnicu kulture?

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić i zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zoran Smolić sudjelovali su danas u Zagrebu u Hrvatskom državnom arhivu na predavanju pod nazivom Europska prijestolnica kulture 2013. Predavanje je organiziralo Ministarstvo kulture.

Naime, sve je bliži datum donošenja Odluke kojom se definiraju aktivnosti izbora i provedbe projekta Europske prijestolnice kulture – EPK koja donosi i popis zemlja čiji bi gradovi mogli dobiti priliku za kandidaciju za Europsku prijestolnicu kulture od 2020. godine nadalje.

Iako je riječ o značajnim sredstvima u samoj pripremi projekta, postoji naravno mogućnost da se Šibenik, bilo samostalno-bilo sa susjednim dalmatinskim gradovima, kandidira na javnom natječaju.

Važno je istaknuti kako cjelokupne pripreme za ovaj opsežan projekt traju jako dugo. Riječ je o pothvatu koji zahtijeva ulaganje iznimno puno truda, vremena i volje, ali će zato njegovi dugoročni doprinosi za grad, regiju a u konačnici i za cijelu Hrvatsku biti iznimno značajni. Na njega se ne smije promatrati samo s aspekta kulture, već je bitno napomenuti kako će se njegovi utjecaji odraziti i na gospodarski razvoj, socijalnu uključenost, turizam i druge sektore, posebice ako se uklopi u dugoročnu strategiju grada.

Ministarstvo kulture je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci organiziralo konferenciju i radionicu na temu EPK u cilju što jasnijeg i pravovremenog informiranja gradova, županija i javnosti o važnosti, rizicima i dobrobitima koji se mogu dogoditi u pripremnoj fazi i u fazi same realizacije projekta. Kako se sve više približava period kada će hrvatski gradovi početi pripremati prijave, Ministarstvo kulture organizira predavanje na kojem će ugostiti predstavnike ovogodišnjih nositelja EPK naslova, Marseillea i Košica kako bi podijelili svoja iskustva sa zainteresiranom javnošću.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.