Skraćen raspored Filmskih večeri srijedom u blagdanskom prosincu

– Za mjesec prosinac pripremio sam jedan igrani te dva dokumentarna filma. Broj filmskih večeri u prosincu je smanjen zbog blagdan – unaprijed navodi voditelj programa Filmskih večeri srijedom u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’, Nikica Šupe.

– Za prvu srijedu predstavljam sjajnog redatelja Shanea Carrutha sa svojim prvim filmom ‘Primer’ uzbudljivim psihološkim trilerom koji se bavi putovanjem kroz vrijeme. Odlika prvijenca iznimnog redatelja je sjajan scenarij i inovativan pristup temi kao i domišljatost u redateljskim postupcima. Zanimljivo je kazati da je Shane Carruth čest gost Sundance filmskog festivala te ujedno i glumi, montira, rukuje kamerom, sklada glazbu te piše scenarije za svoje filmove – navodi dalje.

LJUBAVNA ODISEJA

 

Druga srijeda u prosincu rezervirana je za dokumentarac ‘Ljubavna odiseja’ Tatjane Božić. Poput lika Billa Murraya u filmu Jima Jarmuscha ‘Slomljeno cvijeće’ i redateljica Tatjana Božić odlučila je posjetiti svoje bivše ljubavi i otkriti zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu.

Čvrsto je odlučila da će pokušati spasiti vezu s najnovijim u nizu muškaraca svog života, Nizozemcem Rogierom. S njim i njihovim zajedničkim sinom živi u Amsterdamu, no odnos im je ušao u slijepu ulicu, pa se Tatjana zaputila tragom bivših partnera u Moskvu, Hamburg, London i Zagreb, kako bi spoznala svoje greške iz prošlosti, da ih ne bi ponavljala u budućnosti. Kroz susrete s bivšim ljubavima – Pavelom koji ju je ostavio zbog jedne druge Tatjane,

Aleksejem koji je više glumio u životu, nego na pozornici, Frankom koji je od nje pobjegao u žuđenu slobodu, Jacobom koji se ni ne sjeća da ju je zaprosio i Vjeranom koji se nije želio vezati. Kroz emotivno geografske putešestvije Tatjana saznaje ponešto o sebi samoj.

ZADNJI U NIZU

– Zadnji film za ovu godinu je ‘Svakodnevna pobuna’ autorskog dvojca Arash T. Riahi, Arman T. Riahi. Everyday Rebellion je dokumentarac i medijski projekt koji slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta, kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK – piše Šupe, te nastavlja.

– Poput kaleidoskopa, od nenasilnih pokreta širom planete film stvara sliku jednog novog prostora društvenih promjena. Iako u svakoj zemlji svaki nenasilni pokret ima svoje posebnosti, i ne može ih se strpati u isti koš, svi pokreti prikazani u filmu, imaju mnogo toga zajedničkog: oni su u osnovi nenasilni, organizirani su horizontalno, nemaju vođe, svatko je medij za sebe i širi vijesti po svijetu.

Filmske večeri srijedom počinju u 20 sati u multimedijalnoj dvorani knjižnice, ulaz je besplatan.

Evo raspored ukratko:

03.12.2014. Primer, Shane Carruth, 2004, 77 min.

10.12.2014. Ljubavna odiseja, Tatjana Božić, 2014, 83 min.   

17.12.2014. Svakodnevna pobuna, Arash T. Riahi, Arman T. Riahi, 2013, 110 min.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.