‘Škrtičina’ otvara tradicionalno Vrličko ljeto

HNK u Šibeniku, gostovanjem sa predstavom ‘Škrtičina’ u Vrlici 18. srpnja 2015, otvara ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju Vrličko ljeto.
Predstavu je dramaturginja Marijana Nola adaptirala prema J. B. Molieru, redatelj je Zoran Mužić, igraju Joško Ševo, Mate Gulin, Ivo Perkušić, Ivana Gulin, Danira Gović, Franka Klarić, Jakov Bilić, Jasminka Antić, Anđelko Babačić, Sergej Mioč i Jere Svračak.
Molièreov „Škrtac“ komedija je karaktera i jedna od najstarijih fabula u povijesti književnosti koja je u šibenskom kazalištu u adapataciji Marijane Nole postala „Škrtičina“, no adaptacija nije uključila samo jezičnu, već i kulturno-povijesnu lokalizaciju pa su likovi promijenili imena, ali i karakterne crte – pretvorili su se u ljude dalmatinskog podneblja i na satirički način prikazali život i običaje Šibenika i njegovih stanovnika u 19. stoljeću.
‘Škrtičinu’ je režirao Zoran Mužić, scenografiju osmislio Branko Lovrić Caparin, kostimografiju Sara Lovrić Caparin, Sanja Vrančić koja potpisuje glazbu, Zorana Mihelčić osmislila je koreografiju, a glumački ansambl predvodi Joško Ševo kao Mate Arpun odnosno škrtac.Za ovu je ulogu Ševo nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za glavnu mušku ulogu 2010. godine, Nagradom za najboljeg glumca na 17. festivalu glumaca i Nagradom „Fabijan Šovagović“ za najboljeg glumca na Danima satire.
Ovo je trideset i peta izvedba predstave koja je svoju premijernu izvedbu imala 2010. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.