‘Škrtičinom’ stavit će se točka na ‘i’ obilježavanju 145 godina šibenskog kazališta

Danas je za Šibenik velik dan. Naime, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku obilježava 145 godina djelovanja. Tim povodom večeras će na daskama šibenskog kazališta, a u sklopu obilježavanja Dana kazališta biti izvedena hvaljena predstava ‘Škrtičina’ nastala prema djelu J.B.P. Moliera, a u režiji Zorana Mužića.

Predstava će biti izvedena s početkom u 20 sati, a ‘igraju’ Joško Ševo, Mate Gulin, Ivo Perkušić, Franka Klarić, Jakov Bilić, Ana Gruica, Sergej Mioč, Danira Gović, Jasminka Antić, Anđelko Babačić i Jere Svračak.

Donosimo i priču o šibenskom kazalištu kao stupu ovdašnjeg kulturnog života.

kazalište

Grad Šibenik svoje prvo kazalište dobio je 1870. godine. Iako je planova bilo i puno prije, upravo je inicijativa građana predvođena bogatim posjednicima, intelektualcima i obrtnicima urodila plodom. Šibenska općina prihvatila je prijedlog za izgradnju kazališta. S obzirom da je općina bila u lošoj financijskoj situaciji izgradnju kazališta prepustila je građanima, odnosno Društvu šibenskog kazališta koje je osnovano 1864. godine. Zamišljena dvorana kazališta bila je dovoljno prostrana i vrlo skladna, zapravo reprodukcija u malom venecijanskog kazališta ‘Teatro Fenice’.

Autor projekta bio je Trogiranin Josip Slade, a prema nekim navodima Pavao Mazzoleni uspio je “incognito” doći do nacrta. Potpuno uređeno kazalište 18. siječnja 1870. godine dobilo je odobrenje za korištenje.

Predviđeno je za 500 osoba, a ispod svake druge lože postavljeni su medaljoni  s imenima i stiliziranim portretima talijanskih pjesnika i skladatelja, Dante Aligheri, Carlo Goldoni, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini i brojni drugi. S obzirom da se kazalište gradilo sredstvima građana nazvano je Društvenim kazalištem (Teatro Sociale da Sibeniko).  Taj naziv je imalo do 1872. god. kada je na skupštini kazališnog društva donesena odluka o preimenovanju u “Kazalište Mazzoleni” u čast Šibenčanina, pjevača svjetskog glasa Frana Mazzolenija, inače brata osnivača i glavnog voditelja Pavla.

kazaliste po noci

 

Značajno je istaknuti da za razliku od drugih kazališnih  zgrada koje su u nas izgrađena na kraju 19. stoljeća, ova u Šibeniku sagrađena je sredstvima građana bez ikakve pomoći Vlade i Općine.
Otvorenje  novog šibenskog kazališta upriličeno  je 29. siječnja 1870. godine predstavom “Kip od mesa” Teobalda Ciconija u izvedbi talijanske putujuće kazališne družine “La drammatica compagnia Vittorio Alfieri”. Vrlo značajna godina kazališnog života u Šibeniku bila je 1874. Te se godine, naime, po prvi put s pozornice čula naša riječ te se afirmirala naša drama.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.