TKO JE BIO NIKOLA TAVILIĆ: Bogat program događanja ususret blagdanu

Sv. Nikola Tavilić, mnogima poznatiji kao Tavelić, svjetlo dana je ugledao u plemićkoj obitelji u Šibeniku oko 1340. godine, prije 675 godina. Početke pismenosti primio je u franjevačkom samostanu u rodnome gradu, gdje se potom i zaredio. Za svećenika se zaredio u 25. godini života, živio je oko 50 godina, od toga sedam godina u Krešimirovom gradu, 12 godina u Bosni, a sedam u Jeruzalemu.

SVETIŠTE SVETOG NIKOLE TAVILIĆA U ŠIBENIKU

Nikolu je blaženim proglasio papa Leon XIII. 1889. godine, a svetim Papa Pavao IV. 1970 i tako je naš sugrađanin Nikola Tavilić postao prvi kanonizirani svetac u Hrvata.

Zbog osobitih zasluga crkve i samostana Sv. Frane u Šibeniku što se stvaranja i očuvanja brojnih dokumenata i predmeta vezanih za ovoga sveca, crkva Sv. Frane u Šibeniku proglašena je prvim i glavnim svetištem bl. Nikole Tavilića.

IZLOŽBA ‘SVETI NIKOLA TAVILIĆ U SLICI I DOKUMENTU’

Datum njegove smrti, 14.studenog, po Katoličkom je kalendaru njegov blagdan, a ususret istome, sutra, 4.studenog, s početkom u 18:30 sati otvara se impresivna prigodna izložba  iz koje je razvidno da je naglasak stavljen na dokumentacijsku građu, kako bi posjetitelji što bolje upoznali ovoga sveca.

DSC04041

DSC04045

Od važnijih eksponata, posjetitelji će, između ostalog, imati priliku uživo vidjeti i Papino apostolsko pismo Divini magistri kojim potvrđuje Nikolinu svetost, sandale Sv. Nikole koje su jedina sačuvana relikvija sveca i sliku, tj. najstariji prikaz Sv. Nikole koji navodno potječe iz 15.st., a autor nije poznat.

DSC04052

ŠIBENIK PJEVA SVOME SVECU

Muzej nudi i aplikaciju s mnoštvom informacija o svecu, kao i glazbenu aplikaciju s pjesmama nedavno snimljenog nosača zvuka. U snimanju ove kompilacije sudjelovali su brojni šibenski glazbenici koji su na ovaj način svecu napravili svojevrsan hommage.

Na sam blagdan, 14.studenoga, liturgijski dio obilježavanja blagdana, Sv. mise, održat će se s početkom u 8, 10:30 i 18 sati. Prije svete mise u 10:30 sati blagoslovit će se novo zvono koje će se tijekom mise montirati, a nakon iste će prvi put i zazvoniti. Inače, to je zvono lijevano u Innsbrucku, a osim toga, KUD Novi Marof bit će zaslužan za kulturno-zabavni dio programa.

DSC04059

DSC04055

Večernju misu u 18 predslavi Mons. Ante Ivas, a spomenimo i kako će se isto popodne održati i procesija.

U svakom slučaju, bogat program povodom blagdana Sv. Nikole Tavilića. Liturgijski. kulturni, poučni i zabavni. Za to je, naravno, i ovoga puta, u prvom redu zaslužan  fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana Sv. Frane.

fra ivan bradaric sv frane1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.