Istraživanja su potvrdila i nazočnost visovačke pastrve u toku rijeke Krke

Tristo studenata istraživalo je bioraznolikost NP ‘Krka’, pogledajte što su otkrili

Tristo studenata sa prestižnih stranih sveučilišta iz sedamnaest zemalja sudjelovalo je, tijekom lipnja i srpnja, u programu istraživanja biološke raznolikosti u Nacionalnom parku ‘Krka’.

Uz praktično znanje i iskustvo za svoje daljnje karijere u zaštiti prirode, znanstvenici dobivaju mogućnost za financiranje fundamentalnih istraživanja, a NP ‘Krka’ dobiva precizno i planski prikupljene podatke o cjelokupnosti istraživanih ekosustava.

Višegodišnja istraživanja potvrdila su nazočnost visovačke pastrve u toku rijeke Krke, a popis vrsta prisutnih u Parku proširen je za dvadesetak pa je primjerice zabilježen prvi nalaz zlatovrane. Također je detektirana iznenađujuće mala populacija vuka, divlje mačke, ilirskog klena i drugih važnih vrsta.

 Međunarodni kamp je organiziran u suradnji tvrtke BIOTA  i britanske tvrtke Operation Wallacea Ltd prestižnog Oxfordskog sveučilišta. Opći cilj programa je pružanje studentima s različitih svjetskih sveučilišta i visokih škola mogućnost održavanja prirodoslovne prakse kroz terenski rad. Studenti imaju na raspolaganju znanstveno-istraživačke kampove na petnaest najljepših prirodnih lokaliteta diljem svijeta. U društvu tropskih rajeva kao što su Peru, Honduras, Tajland i drugi, od 2017. se nalazi i Hrvatska.

Republika Hrvatska odabrana je kao zemlja sudionica u projektu zbog svojih jedinstvenih prirodnih obilježja te bogate biološke raznolikosti. U Hrvatskoj su strani studenti dvotjednu stručnu praksu imali u Nacionalnom parku ‘Krka’ i na otoku Silbi. Boraveći po tjedan dana na svakoj lokaciji, studenti su sudjelovali u različitim istraživačkim grupama pa su tako na Krki proučavali ribe, gmazove, ptice, leptire, sisavce i špilje, a na Silbi uglavnom morske ekosustave.

Preko devetsto studenata je na ovaj način upoznalo bioraznolikost Nacionalnog parka ‘Krka’ od otvaranja kampa 2017. godine, te dobilo priliku iskustva volontiranja na znanstveno-istraživačkom projektu.

BIOTA je za potrebe ovog projekta razvila i aplikaciju za pametne telefone Android i iOS s pomoću koje svaki sudionik, izravno na terenu, može unositi podatke. Ti podaci trenutno postaju vidljivi i svima ostalima. Bio je to pilot projekt čiji će rezultati pokazati u kojoj mjeri i na koji način će se kamp za strane studente održati idućih godina.

Veći dio istraživanja odvijao se na području nepristupačnih i netaknutih dijelova kanjona rijeke Krke od jezera Brljan do Roškoga slapa. Specifični ciljevi istraživanja bili su: određivanje broja sisavaca a posebno čagljeva, lisica i vukova, određivanje utjecaja visine kanjona na zajednice ptica i gmazova, određivanje biološke raznolikosti u špiljama i određivanje zajednica riba i njihovih staništa specifičnima za područje Krke.

Studenti i njihovi mentori napuštaju Nacionalni park ‘Krka’ u četvrtak, 8. kolovoza nakon dva mjeseca intenzivnih radova.

– Zahvaljujemo im na uloženom trudu i požrtvovnosti kojima su, vjerujemo, doprinijeli razvoju znanstvenih istraživanja prirodnih fenomena Krke. Sa zanimanjem očekujemo njihove rezultate. Također se nadamo da će postignuti rezultati i iskustvo stečeni u Hrvatskoj doprinijeti njihovom nastavku obrazovanja, razvoju znanja i vještina i stjecanju međunarodne afirmiranosti – kažu iz NP ‘Krka’ i naglašavaju kako je od 2020. godine broj studenata povećan na 400, zbog čega je velik broj mjesta već popunjen.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.