Tvrđava sv. Mihovila predstavila program, Gall ju nazvao ‘rijetko pametno osmišljenim prostorom’

Uoči obilježavanja godinu dana od otvorenja revitalizirane tvrđave svetog Mihovila u Šibeniku, a uz prigodan moto ‘Jer mi nismo od jučer, mi smo od lani’, na spomenutoj tvrđavi održano je predstavljanje novina u programskom rasporedu za novu sezonu.

Prestojeće programe predstavili su voditeljica Tvrđave, Gorana Barišić Bačelić, organizator festivala SuperUho, Mate Škugor  te poznati hrvatski glazbeni kritičar i enogastronom, Zlatko Gall koji će, kad je šibenska tvrđava u pitanju, 29. svibnja, preuzeti funkciju voditelja kulinarskog showa ‘Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom’.

SJAJAN, PRELIJEP, MULTIFUNKCIONALNA I BESPLATAN 

– Ono što bih htjela prestaviti je novi koncept koji ćemo imati kao jednu drugu priču na tvrđavi, ne samo na našoj velikoj pozornici nego i pod gledalištem velike pozornice tvrđave. To je program koji se zove ‘Strana B’ kao jedan ‘side b’, druga strana priča. Pokušavamo kroz naš rad, kroz naše aktivnosti što više iskoristii ovaj sjajan prostor, prelijep i multifunkcionalan prostor i želimo ponudi posjetiteljima, dakle, i građanima i turistima maksimalno kvalitetne sadržaje – objasnila je voditeljica Tvrđave, Gorana Barišić Bačelić.

tvrdjava_stranab (5)

Inače, Strana B je program koji objedinjuje nekoliko različitih umjetničkih izričaja, odnosno programa pa tako nije riječ samo o glazbenim koncertima već i, na primjer, plesnim predstavama. Barišić Bačelić posebno je izdvojila onaj dio koji se odnosi na filmsku umjetnost, a riječ je o Motovun film festivalu koji po prvi put stiže u Krešimirov grad.

-Najistaknutiji filmski festival kod nas gostuje od 13. do 15. kolovoza u Šibeniku. Selekcija filmova s Motovuna bit će prikazana ovdje kroz tri dana, a ono što želimo podvući kao jednu važnu stvar zbog koje smo veoma sretni jest da su svi ti programi koje smo nabrojali besplatni za sve članove Kluba prijatelja Tvrđave sv. Mihovila – priznala je voditeljica, dodajući:

– Mislim da je to nešto vrijedno, da gradimo obitelj posjetitelja, prijatelja, korisnika programa Tvrđave i da zaista onaj tko kupi člansku iskaznicu za pedeset kuna iman neograničeni dnevni posjet tvrđavi, da može imati besplatne ne samo koncerte nego i filmske i druge programe.

tvrdjava_stranab (4)

Dodajmo da će Šibenčani i gosti grada zainteresirani za programe na tvrđavi ovog ljeta moći birati između koncerata Elvisa Stanića (24. lipnja) i Detoura (13. srpnja) koji su uvršteni i program Strana B.

POD VEDRIM NEBOM

U ‘rijetko pametno osmišljenom prostoru koji pruža neslućene mogućnosti’, kako je opisao tvrđavu, Zlatko Gall vodite će kulinarski show čije su zvijezde tri renomirana francuska chefa, sve redom nositelji Michellinove zvjezdice, ‘Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom’ koji je na rasporedu 29. svibnja.

-Riječ je o programu koji se meni sviđa jer nije samo ‘fensi šmensi’ priča. Čini mi se da je uspostavljen balans između ta tri francuska chefa iz restorana s Michellinovima zvjezdicama. Doista, velika imena, oni će sasvim sigurno, nema iznenađenja, opravdati svoje velike reputacije. No ono što je bitno i za sam Šibenik i uopće sam prostor je da tema nije globalna gastronomska priča niti priča iz njihovih matičnih zemalja, podneblja. Nego je to priča Mediterana u kojoj Šibenik, Zadar i Split i Makarska jednim dijelom te priče jer pripadaju venecijanskom gastronomskom kozmosu koji je u Šibeniku imao jednu posebnu dimenziju budući da je tu na pet minuta od Skradina preko kojeg su dolazili nevjerojatni gastronomski utjecaji s istoka, dok je čovjek ovako blizu Kornata jasno da se tu umiješala riba i, naravno, venecijanska priča preko Venecije koja je bila gospodar ovih prostora preko koje su dolazile sve svjetske namirnice, začini – objasnio je Gall, navodeći da se sve to ispreplelo i ostavilo traga u kuharicama kako plemićkih kuhinja tako i pučkih kuharica.

tvrdjava_stranab (3)

Kulinarskih show, gastronomski program u programu kulturnog programa jednog grada za Galla je, kako je sam kazao, pokazatelj civilizacijskog dostignuća. A Šibenik dovodi tri chefa svjetskog renomea s tim da je rodni dom najboljem hrvatskom ili kako će Gall reći, najboljem hrvatskom chefu, gastronomskom vizionaru, Rudija Štefana.

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.