Foto: U Muzeju otvorena izložba ‘Crtice o šibenskom biciklizmu’

-Pripremajući cijeli ovaj projekt, naišli smo u literaturi i časopisima datum, 30. studenog 1913. godine,  koji se veže uz prvi organizirani izlet biciklama iz Šibenika u Skradin i nazad. Taj datum nam se poklopio sasvim slučajno pa tako sada obilježavamo 100 godina od tog događaja. U sjećanje na taj dan, u subotu ćemo napraviti isti đir kao i naši sugrađani prije 100 godina i u izletničkom tonu se zaputiti u Skradin – kazao je na otvorenju izložbe Dragan Ilioski, jedan od organizatora i član BK Fortica.

bickil ilioski

Trodnevnom manifestacijom ‘Šibenski biciklizam  Jučer-Danas-Sutra’ htjelo se na još jedan način popularizirati bicikl te se prisjetiti i povijesti bicika i biciklizma kao sporta u Šibeniku.

-U Muzeju se možete vidjeti stare bicikle koje su nam naši sugrađani ustupili za izložbu i zajedno sa slikama iz prošlih vremena oni čine taj prvi dio manifestacije pod nazivom JUČER u kojemu smo se željeli dotaknuti povijesti bicikla i početaka sportskog biciklizma. Drugi dio, pod nazivom DANAS, biti će izletnička vožnja do Skradina i nazad u Šibenik, dok je treći dio, SUTRA, posvećen budućnosti i projektima koji bi se trebali realizirati u našem gradu na radost svih ljubitelja ovog sporta, a radi se o razvijanju biciklističke infrastrukture i izgradnji multifunkcionalnog  edukacijskog centra. Više o tom djelu biti će govora u ponedjeljak, 02. prosinca u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici – kaže Ilioski.

bicikl stari

Da je trebalo uložiti mnogo truda u pripremanje izložbe potvrdila je i Marija Krnčević Rak, kustosica Muzeja grada Šibenika, koja se svima zahvalila što su makar i malim dijelom mogli i željeli sudjelovati u postavljanju izložbenih artikala.

izložba bicilk

-Prvi bicikl za koji se zna da se pojavio u Šibeniku je ovaj sa velikim zadnji i malim prednjim kotačem i datira iz 1875. godine. Ako znamo da su prvi modeli takvog bicikla napravljeni samo par godina ranije, možemo reći kako su Šibenčani bili prilično u trendu u to vrijeme – kazala je kustosica Krnčević Rak, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u realizaciji izložbe.

izložba bicikle2

Izložba u Muzeju grada Šibenika otvorena je do 08. prosinca, a iz BK Fortica pozivaju sve bicikliste rekreativce, sportaše i  zaljubljenike u bicikl da im se u subotu, 30. 11 u 10. 30 sati, pridruže u zajedničkom izletu do Skradina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.