U posljednje vrijeme nismo tako bliski

Draga Julie,

mnoge stvari u ljudskim odnosima krenu krivim putem, jer što su stvari plemenitije i vrjednije, to su krhkije. Fini porculan je lomljiv, plastične čaše nisu.

Kada ste ti i Michael ostvarili dublje duhovno jedinstvo, suočili ste se s jedinstvenim problemima koji su povezani sa snažnom međusobnom bliskosti. Takav je problem bio i poziv na ručak kod Fergusonovih. Seksualna intimnost također je takav problem. Nakon što ste upoznali duboku radost i ljepotu seksualnoga sjedinjenja kada je ono izraz zrele ljubavi, sada vas sve što je manje od toga ponešto razočarava.

U ovom području važno je imati strpljenja sa samom sobom i s Michaelom. Mi smo duhovno nemirna bića i naši osjećaji često nisu u skladu s našim djelovanjem. Nastavi voljeti Michaela i nemoj se uzrujavati zbog razočaranja.

Ponovit ću riječi koje ti stalno govorim: svaki poraz pokušaj pretvoriti u pobjedu ljubavi. Duševni mir koji time dobivaš, ublažit će slabe strane vašega braka, a pojačati one lijepe.

Što se tiče seksualnih odnosa, moje je mišljenje da je velika psihološka pogrješka kada supružnici ulaze u tajni vrt seksualnoga samopredanja bez nutarnje priprave. Osim svoje povezanosti s najljepšim događajem začeća djeteta, tvoje tjelesno sjedinjenje s Michaelom u tajni vaše intimnosti tako je veliko i tako tajanstveno da zahtijeva nutarnju pripravu. Ono bi trebalo biti vrhunac pažnje koja se pokazuje nježnim riječima i brižnim djelima: simfonije nježnosti koja se na toliko različitih načina očituje tijekom dana. (Srce će te poučiti što činiti.) Tada – i samo tada – vaše će seksualno sjedinjenje zadobiti svoju pravu vrijednost i pretvoriti se u hvalospjev ljubavi.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Nemoj me pogrješno razumjeti. Ne mislim toliko na element vremena koliko na duhovni element, jer vaše sjedinjavanje nije tek sjedinjenje tijela, nego sjedinjenje srdaca koje se odražava kroz vaša tijela.

Vaše je seksualno sjedinjenje gozba ljubavi, i poput svake gozbe, mora biti brižno pripravljena. To ne znači nedostatak spontanosti, naprotiv, time spontanost dobiva svoje pravo značenje. Nutarnja priprava čuva vaše seksualno sjedinjenje od toga da ne postane samo posljedica navike, čin u koji se upuštate kao u nešto što se samo po sebi razumije. Ako očuvaš pravo značenje seksualnoga sjedinjenja kao znaka dviju osoba koje se vole, možeš biti sigurna da će vaša bračna sreća rasti.

Najiskrenije tvoja,

Lily

Preuzeto iz knjige Alice von Hildebrand, ”Ljubavlju oplemenjeni”

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.