Kate Jablonski

U Šibenik stiže jedna od najutjecajnijih američkih plesnih pedagoginja

Kate Jablonski u Chicagu vodi plesni centar Beyond Words, no plesače podučava diljem svijeta. U Šibeniku će održati radionicu Jazz Contemporary plesa.

Šibenik Dance Festival iz godine u godinu jača na svim razinama. Potvrđuju to i radionice koje vode slavni svjetski plesni pedagozi.

Najjače ime među njima ove je godine ono Kate Jablonski, vlasnice i umjetničke direktorice Beyond Words Dance Company iz Chicaga. Riječ je o najuspješnijem plesnom centru u tom dijelu Sjedinjenih Američkih Država čiji je rad posljednjih desetak godina snažno odjeknuo i Europom, pa
njegova osnivačica edukacije održava i na Starom kontinentu – od Velike Britanije do Italije.

Zahvaljujući Šibenik Dance Festivalu prvi put dolazi u Hrvatsku. Svoju je karijeru započela u New Yorku, a danas je zahvalna na širini koju joj je bavljenje plesom podarilo.

– Velika je razlika plesati u New Yorku i Chicagu. U New Yorku se osjeća snažan utjecaj Broadwaya, tj. plesnog kazališta, a u Chicagu sam više usmjerena na suvremeni ples. Volim oba i oba su prekrasna. Mislim da je doista dar kada iz vlastite strasti možete stvoriti posao! To nije
uvijek lako, ali važno je biti što otvoreniji prema raznim mogućnostima i ne ograničavati se – poručila je Jablonski uoči dolaska u Šibenik.

Njezin koreografski talent prepoznala je i glazbena industrija. Među najuspješnijim suradnjama joj je ona s Laurom Marling, dobitnicom Brit Awarda.

– Stvorila sam djelo koje je bilo posebno pripremljeno za pjesmu s njezina novog albuma. Bila joj je čast gledati gotov komad kada je posjetila Chicago i bila je iznimno zadovoljna rezultatima – prepričala je slavna koreografkinja.

Njezinoj popularnosti pomogao je YouTube. Spada među koreografe s velikom gledanošću na tom kanalu. Neke njezine koreografije imaju po dva milijuna pregleda.

– Za mene je to nadrealno. Zbog vlastitih videozapisa imala sam nevjerojatne mogućnosti postati popularna. Počelo je dijeljenjem videa s obitelji i prijateljima još u vrijeme kada se YouTube tek pojavio. Nisam imala pojma dokle će sve to ići. Divno je kako nas tehnologija sve može povezati – iskrena je američka plesna pedagoginja.

Svoju će radionicu koja je spoj jazza i suvremenog plesa, u Šibeniku održati od 22. do 27. srpnja.

– Kada tek počnu, mnogi su polaznici šokirani brzinom nekih mojih koreografija, ali stalnim ponavljanjem i napornim radom na kraju sve sjedne na svoje mjesto. Zato je važno nikada ne odustati. Moje su najomiljenije plesačice uvijek one koje su spremne na težak rad – otkrila je Kate Jablonski.

Uz nju plesne će radionice ŠDF-a voditi Maciej Kuźmiński i Antonia Dobrić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.