Vaše dijete u vašem vremenu

Dragi roditelji! Kako živite uz svoje dijete – s njime ili za njega? Kako vi sami živite u sebi – skladno ili rastrgano? Je li i vama vrijeme razarač dobrih odnosa s drugima? Patite li i vi od suvremene bolesti „nedostatka vremena“? Mislite li da doista postoji nedostatak vremena ili je to samo izgovor i fraza?

Okrenimo se oko sebe. Obratimo pozornost na ono što nam ljudi u prolazu kazuju i kako kazuju. Posluhnimo ih!

„Žurim, nemam vremenaaa!“

„Bog! Žurim, sad nemam vremena…“ „Zdravo! Doista bih se rado našla s tobom, no sad nemam vremena…“ „Dobar dan! Tako mi je žao što se toliko dugo nismo srele, no sad nemam vremena…“ „Halo! Rado bih te vidjela, no sad nemam vremena…“ Prije mjesec dana sudjelovala sam na stručnom seminaru o zdravlju djece. Jedna je psihologinja iznosila svoja opažanja. Naime, anketirala je gotovo tisuću roditelja, i došla do zaključka da velik postotak roditelja uopće nema vremena misliti o zdravlju svoga djeteta. U dvorani je bilo više stotina pedijatara. Svi smo razmišljali isto – kamo mi kao društvo idemo ako nemamo vremena za vlastito dijete? Zaklinjemo se da su nam djeca velika vrijednost, da ih volimo kao zjenicu svoga oka, da bismo za njih žrtvovali sve u životu. A potom, u stvarnosti, nastupi razočaranje…

Broj, ili jedinstveno Božje stvorenje?

Ovih dana, jedan mi vjeroučitelj priča kako u svojoj grupi desetogodišnjaka – prvopričesnika ima dijete do kojega nikako ne uspijeva doprijeti. To dijete je samo jedan broj u skupini. Broj koji je pasivan. Ono ometa druge, ne zna naći svoje mjesto, nema prijatelje, ne priznaje autoritete, ne živi punokrvno svoje djetinjstvo, nego tek – pluta na površini društva. To stvorenje je na ovom svijetu bezimeno, neznatno kao suvišni listić, kao otpala latica, kao slučajno zrnce prašine… Pokušao je vjeroučitelj pozvati majku na razgovor, no time nije mnogo postigao. Majka mu je odvratila da nema vremena razgovarati o svome djetetu. Raspitao se kako dijete funkcionira u školi. Odgovorili su mu da je u školi taj dječak poput životinjice; ponaša se poput kućnog ljubimca. Za vrijeme nastave u razredu, on leži na podu ispod svojega stola. Njegov je učitelj svojedobno pozvao majku na razgovor želeći ju upozoriti na neobično djetetovo ponašanje. Namjeravao joj je predložiti razgovor sa školskim pedagogom, psihologom i školskim liječnikom. No ona za to – nije imala vremena.

Djeca žude za obiteljskim zajedništvom!

Iza mene je više desetljeća rada kao bolničke pedijatrice. Susrela sam mnogo roditelja bolesne djece. Neki su došli u posjet djetetu, ali nisu znali što mu reći, što mu učiniti, kako biti s njime. Otac bi doslovno pobjegao od svoga bolesnog djeteta na čik-pauzu ili se dao u čitanje novina. Majka bi se prihvatila slanja SMS-poruka. Umjesto da nježno i poticajno razgovaraju sa svojim djetetom, da ga tješe i hrabre, oni bi mahnito tražili po bolesničkoj sobi daljinski TV-upravljač kako bi tobože – zabavili svoje dijete. Ponašanje roditelja u bolnici samo je odraz ponašanja u njihovu domu. Danas je mnogo djece prikraćeno za roditeljsku blizinu. Takva djeca doduše imaju roditelje, ali roditelji nemaju vremena živjeti s njima. Mnogi današnji mladi roditelji tobože žive za svoju djecu. A za to vrijeme njihov mališan odrasta u neutaženoj gladi za obiteljskim zajedništvom. Takvo dijete neminovno će izrasti u psihološki i emocionalno hendikepiranu odraslu osobu, kakvoj će nedostajati samopouzdanje i odvažnost za život. Ona neće moći niti znati zauzimati stavove, donositi pravilne i suvisle životne odluke. Ona neće znati graditi, niti njegovati prijateljstva. Zato će biti osamljena i izolirana. Neće znati primati, a ni davati ljubav; stoga će biti nesretna i neostvarena. Takva će osoba biti posve nepripremljena za susret sa svijetom i životom. Za nju će svijet biti okrutan i hladan.

Praktični savjeti

Dragi roditelji! Ako želite podići i odgajati zdravo i uravnoteženo dijete, koje će izrasti u staloženu, sretnu i uspješnu osobu, morate imati u vidu barem dvije stvari.

1. Dijete vas treba kao uzor i kao par. Vaš će se obiteljski život preslikati i ucijepiti u njegovu dušu. Bit će to korijen iz kojega će izrasti i granati se njegovo životno stablo. Kakav će rod donositi to stablo u budućnosti, ovisi o tome kako se vi ponašate u sadašnjosti.

2. Vašem je djetetu silno potrebno vrijeme koje ćete provoditi zajedno s njime. Kupnjom igrački, brendirane odjeće i obuće, računala i mobitela, plaćanjem skijanja i ljetovanja, nikad nećete moći nadomjestiti svoju blizinu za kojom ono čezne. Vrijeme je dakako najskuplji, ali je zato i najdragocjeniji dar koji možete pokloniti svome djetetu.

Doktorici možete pisati na: verica.jacmenica@ck.t-com.hr

izvor:kristofori.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.