Priča koja je počela kroz udrugu Argonauta

Važni nalazi na lokalitetu Gradina predstavljeni javnosti, a klupko se tek odmotava

Sustavno arheološko istraživanje provedeno početkom ove godine na lokalitetu Gradina- Colentum, predstavljeno je široj publici, kroz prezentaciju završnog izvještaja u prostorima Narodne knjižnice i čitaonice u Murteru. Kako su kazali stručnjaci, mnogo je novih saznanja, a klupko se tek odmotava.

Priča koja je počela optimističnim koracima, prije desetak godina kroz udrugu Argonauta, zahvaljujući lokalnoj vlasti i upornim nastojanjima da se izbore za EU sredstva, danas je možda najveći dar novih naraštaja, koji su upornošću postigli da se potaknu najveći ikad radovi na ovom arheološkom lokalitetu.

Rezultate arheoloških istraživanja, koja je provodila Zadruga arheo KO-OP, predstavili su Eva Buća i Tomislav Zojčeski.

Ukupna vrijednost projekta je približno 18 milijuna kuna, a od toga Općini Murter-Kornati pripada približno 3 i pol milijuna kuna. Tijekom istraživanja 1100 metara površine, specifične po svom smještaju u zoni plime i oseke, uz nepovoljne zimske uvjete koji su ih pratili tijekom siječnja i veljače, arheolozi nisu niti približno očekivali pronađenu gustoću nalazišta.

– Sama pozicija Gradine je zapravo pozicija naselja koje nastaje u prapovijesno doba, a onda se razvija i u Rimsko doba kao gradić. Prvo smo rekonstruirali liniju mora iz rimskog doba, radili visoko precizni ortomozaik gdje se vide kamena urušenja od pristanišnih mulova, dimenzija 20 metara duljine i 5 metara širine. Evidentno je i postaje manjeg pristanišnog mula koji zatvara sve u manju lučicu, te još zidova prema sjeveru, tako da je evidentno da su morski i kopneni nalazi neodvojivi. Statigrafijom smo podijelili zidove u više faza, jer ovaj lokalitet nije nastao odjednom, riječ je o dugoročnom procesu. Razinu mora spuštena je 1,6 metara, koliko se prema pretpostavci more od rimskog perioda pomaklo, podizanjem obale i dizanjem mora – pojasnio je arheolog Tomislav Zojčeski.

Iako se prema dosadašnjim saznanjima moglo očekivati da će ovaj pomalo pionirski zahvat, specifičan po potopljenom arheološkom lokalitetu, ne samo na nivou Hrvatske nego i svjetskih nalazišta, donijeti nova saznanja, rezultati su u najmanju ruku iznenadili.

– Svi pronalasci pripadaju rimskom periodu. Pronađene su 22 zidane strukture, a osim ulomaka keramičkih posuda i građevinskog materijala, iznenađenje su novčići iz doba vladavine principala Tiberija i Kaligule, careva iz 1. stoljeća. Analize kamenih pronalazaka provedene na PMF u Zagrebu, pokazale su da zeleno kamenje potječe iz područja Sinja, a pijesak u freskama s Vranskog jezera, što ukazuje na trgovačke puteve i povezanost s tim krajevima.

No jedno od najvećih saznanja je da se na tom lokalitetu nalazilo jako bogato, cvatuće i prosperitetno naselje 1. i 2. stoljeća, s mnogo doseljenika čije se bogatstvo temeljilo na trgovini putem mora. Istraživanje je demantiralo postojanje maritimne vile, a potvrdilo postojanje lučkog postrojenja te urbanih bogataških vila koje su posve drugačijeg nacrta – iznijela je dugo očekivane rezultate voditeljica projekta, arheologinja Eva Buća.

Predstavnici Općine Murter Kornati, načelnik Toni Turčinov i Luka Ježina, voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo, istaknuli su da obavljena arheološka istraživanja i konzervatorski radovi pronalazaka, vrijede oko milijun kuna.

Planirano je da se početkom sljedeće godine do kraja konzerviraju nepokretni pronalasci, nakon čega slijedi uređenje arheološke šetnice koja će se sastojati od kopnenog i morskog dijela, kao novog konkurentnog turističkog proizvoda Murtera.

Pod morem će se tako naći ‘plantaža amfora’- veliki kavez s replikama amfora koje će tako dozrijevati, da bi bile kao takve izložak i prodajni primjerak u Amforariju. Za sam Amforarij za koji će uskoro biti ishodovana građevinska dozvola kao samostalan projekt, treba oko 12 milijuna kuna, koja će, nadaju se u Općini Murter Kornati, uspjeti dobiti komadić iz fonda EU sredstava kroz srodne natječaje.

U sklopu edukativne morske i kopnene staze bit će postavljena rasvjeta, info edukativne table, uz obilno korištenje virtualne tehnologije proširene stvarnosti s 3D rekonstrukcijom, vjerodostojnim igrokazom i prikazima, uz uporabu naočala za virtualnu stvarnost. Presretni smo što smo uopće uspjeli doći do sredstava EU fonda kako bi se obavili arheološko- konzervatorski radovi . Ovaj lokalitet koji datira iz burne pretpovijesti, potpuno potopljen, upravom ovogodišnjim angažmanom stručnjaka u zadnji čas je spašen od potpunog uništenja i nestajanja- istaknuli su složno predstavnici struke i lokalne vlasti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.