Premijera predstave ‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’

-Kao polazište za svoj s karakternim manama vlastitih junaka Ivo Brešan i ovoga puta odabrao je klasika čijim se zapletima u svojoj dramskoj literaturi često utječe: Shakespearea. Ovoga puta odlučio se za  komad  kojim vodi kreativni folozofsko-dramski dijalog, diskutira, propituje prije svega odnos sna i jave, ali i odnos prema ženama i formiranju njihovog mnijenja. Brešan se naravno tu odmiče i umjetnički originalno od Shakespearova zapleta (npr.šaljući svoje junake upravo na predstavu u šibensko kazalište uvodeći tako teatar u teatru). Osim toga, radnju ove komedije zabune izmješta u odnosu na izvornik kako na fizičkom tako i na mentalnom planu. Naime, ti se odigravaju u upravo tijesnim ulicama Šibenika dvadesetih godina prošlog stoljeća, a karakteri poprimaju prepoznatljive tipološke osobine dalmatinskog podneblja. Tako kroz niz komičnih situacija susrećemo čitavu galeriju likova iz Šibenika, ali i Trogira, Drniša… uvijek spremnih na šalu, na intrigu, ali i bepoštednu osvetu ako ih izvrgnemo poruzi ili poniženju.
Zaplet nastaje u trenutku kada propali student Lujo odluči, zahvaljujući situaciji, pokušati provesti eksperiment i provjeriti da li je moguće uvjeriti čovjeka da jest ono što nije, odnosno da je njegov život samo san. U realizaciju plana uključuje se i gostioničar Tafra, a sve zbog osvete trgovcu Prebandi koji nije htio svoju mlađu kćer Cvitu dati za Tafrinog zaostalog sina Dunka, piše o predstavi poznata redateljica i dramaturg ove predstave, Željka Udovičić.

Na tekst Ive Brešana predstavu će na kazališne daske postaviti Vinko Brešan. Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin i autor glazbe Mate Matišić, a u predstavi igraju Franka Klarić, Marija Škaričić, Jakov Bilić, Ivan Brkić, Branimir Vidić, Marinko Prga, Joško Ševo, Filip Detelić, Antonio Franić, Zdeslav Čotić, Mate Gulin i Matija Šakoronja.

Premijerna izvedba biti će u HNK u Šibeniku  21. veljače 2014. godine s početkom u 20 sati dok je repriza 22. veljače 2014.
Predstava gostuje na festivalu “Virkas” u Virovitici 27.veljače 2014.

Prodaja ulaznica na blagajni HNK u Šibeniku radnim danom od 10 do 12 sati i na dan predstave od 18 do 20 sati. U marketingu od 12 do 15 sati.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.