VIRKO: Kazalište s dušom koje je odgojilo 700 šibenskih mališana

Prije dvanaest godina pokrenut je projekt imena Virko, dramska udruga na čijim se radionicama uče osnove kazališne umjetnosti. Troje osnivača ove kazališne udruge – Sara Lovrić Caparin, po struci akademska kiparica, a u Virku kostimografkinja, dramski pisac i redatelj te član Hrvatskog društva dramskih umjetnosti Sergej Mioč, te Vedran Ivanković, scenograf u Virku, akademski slikar titulom – krenulo je u projekt kroz koji su svoj zanat ‘brusili’ danas uspješni glumci ali i neki koji su otišli drugim smjerom, primerice u politiku.

Kazališna udruga svoje je ime dobila po prvoj predstavi koja je nastala u produkciji udruge, o napuštenom dječaku Virku koji je imao čudnu naviku da viri kroz ključanice tuđih vrata.

RADIONICA ZA NAJMLAĐE

– Prije deset godina smo osnovali smo i dramsku radionicu za djecu, te je ona još uvijek jedini profesionalno vođeni dječji ansambl u Šibeniku, i dosad jedini šibenski dječji ansambl uopće koji je osvajao nagrade na festivalima. Nagrađeni smo dva puta, na festivalima ASSITEJ za profesionalno vođena kazališta za djecu i mlade, za predstave ‘Kradljivci festivala’ i ‘Ja šišmiš’ – započinje Sergej Mioč.

Udruga se uglavnom financira samostalno, iz članarina polaznika. Ponekad sredstva zatraže od Grada ili Županije, ali samo u slučaju ako je zaista nešto žurno, a nisu troškove u mogućnosti pokriti sami.

– Uglavnom sa svima dobro surađujemo, pogotovo s medijima kojima se ovim putem zahvaljujemo. Jedino što nam nedostaje jest vlastiti prostor, pa smo vječni podstanari. Kad bi nam Grad dodijelio neki kutak za rad, to bi bio jackpot – ističe Mioč.

Virko je otvoren za sve koji su zainteresirani za rad na području kulture, na otkrivanju skrivenih talenata i prije svega za dobru zabavu. Da se dobar glas daleko čuje, dokazuje i činjenica da su i djeca predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Luka i Katarina, članovi Virka od 2010. godine u njihovoj podružnici u Bruxellesu.

virko

U Virku su ponosni na generacije mladih ljudi koje su kroz godine prošle kroz njihove radionice, a neki od njih su danas uspješni šibenski glumac Jakov Bilić, aktualna Miss Hrvatske Maja Spahija, novinarka Marina Jurković, Rade Periša, kazališni masker i mnogi drugi glumci, amateri i profesionalci, pa čak i jedan saborski zastupnik – Petar Baranović.

Nedavno je još jedna ‘virkićka’ prošla naporan put priprema i vježbi za upis na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu pod mentorskom palicom Sergeja Mioča koji je izuzetno ponosan na njezin uspjeh. Među 12 studenata koji su ove godine primljeni na Akademiju je i Šibenčanka Lucija Alfier, što je još jedan dokaz kvalitete svega onoga što rade u Virku.

Virko se može pohvaliti i činjenicom da je već deset godina uzastopce imao čast izvesti protokole svih svečanih otvaranja i zatvaranja MDF-a u Šibeniku. Na šest MDF-a imali su čast i nastupiti s cjelovečernjim predstavama ‘Priča o Virku’,  ‘Arlekinova mreža’, ‘Strka u Šašavom kraljevstvu’, ‘Kradljivci festivala’, ‘Kuća za lutke’ i ‘Ja šišmiš’.

– Kao zanimljivu, istaknuo bih i činjenicu da je članica naše kazališne udruge, Lucia Gracin, sa svoje 4,5 godine ‘posuđena’ kazalištu iz Tel Aviva te je s njima na MDF-u sudjelovala u predstavi na engleskom jeziku. Trenutno, Udruga broji pedesetak članova, a kroz ovih dvanaest godina postojanja kroz nju je prošlo više od 700 članova – kaže Mioč koji s Virkom surađuje isključivo na volonterskoj razini.

Upravo tijekom mjeseca rujna Virko upisuje nove članove, djecu u dobi od 7 do 12 godina.

PREMIJERNE IZVEDBE

Virko je nedavno imao dvije premijerne izvedbe, u kojima su nastupili njihovi najmlađi članovi, jednu na Hvaru, na pozornici kazališta ‘Petar Hektorović’ naslova ‘Priče s otoka’ dvojice autora, Jakše Fiamenga i Mladena Bjažića, te drugu u novoj dvorani Katoličke osnovne škole u Šibeniku naslova ‘Poruke iz boce’, također dvojice autora, Dinka Škevina i Sergeja Mioča.

Kazalište nastavlja s aktivnim radom, a u tijeku su pripreme za treću predstavu za ovu sezonu, nastalu prema tekstu Sergeja Mioča, radnog naslova ‘MYGEN’ ili ‘Tko zna što ću biti’. Predstavu priprema Virkov srednjoškolski ansambl.

Iza Virka je i niz gostovanja, od kojih su neka postala već tradicionalna. Tako već dugi niz godina udruga gostuje u Skradinu, Murteru, Livnu, Bjelovaru, Sisku, Zadru, Zagrebu, Virovitici, te kao stalni i počasni ‘ansambl-gost’ u Starom Gradu na Hvaru pri dječjem festivalu ‘Mali grad Faros’, čiji je ravnatelj i osnivač hrvatski glumac Kristijan Ugrina.

Virko se može pohvaliti i činjenicom da je već deset godina uzastopce imao čast izvesti protokole svih svečanih otvaranja i zatvaranja MDF-a u Šibeniku. Na šest MDF-a imali su čast i nastupiti s cjelovečernjim predstavama

– Kao zanimljivu, istaknuo bih i činjenicu da je članica naše kazališne udruge, Lucia Gracin, sa svoje 4,5 godine ‘posuđena’ kazalištu iz Tel Aviva te je s njima na MDF-u sudjelovala u predstavi na engleskom jeziku – kaže Sergej Mioč.

virko1

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.