Zajednička izložba tri autorice sutra u Galeriji svetog Krševana

U subotu, 21.studenog 2015. Godine, u Galeriji svetog Krševana otvara se skupna izložba autorica Pauline Jazvić, Koraljke Kovač i Andree Pavetić.

Umjetničko djelovanje triju zagrebačkih autorica, isprepleteno radom na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, iznjedrilo je izložbu neobičnog i pomalo znanstvenog naziva: ‘Istraživanje značenja različitih ponavljajućih likovnih elemenata unutar vlastitih umjetničkih diskursa’. Riječima Vanje Babić, u dosadašnjem opusu se svaka od njih, na sebi svojstven način, koristila upravo metodom ponavljanja pa zajednička izložba predstavlja potpuno novi iskorak u procesu osvještavanja tog čimbenika, a potom i njegove komparacije pod kistom triju umjetnica. Trodijelni prostor galerije autorice su ispunile trima medijski različitim i sadržajno posve samostalnim projektima od kojih svaki sadrži neku inačicu ponavljanja koju valja aktivno istražiti.
Andrea Pavetić se u osmišljavanju svoje ambijentalne cjeline oslanja na neke već ranije realizirane projekte, ukazujući time na kontinuitet vlastitih promišljanja. Promatrajući rad u svim njegovim segmentima, zamjećujemo dominaciju kružnog oblika kao nedvojbeni simbol ponovljene priče. Budući da je prebiranje po određenim dijelovima rada dopušteno, autorica poziva recipijenta na interakciju s djelom čija se težnja za ponavljanjem manifestira na vizualnoj, ali i na izvedbenoj razini.

andrea pavetic
Baš poput Andree, i Koraljka Kovač odabire oblik kružnice za osnovni čimbenik ponavljanja. Slikarica vlastitih emotivnih stanja, kako bi je valjalo nazvati, osim nepravilnih kružnica koje se ističu na svim radovima (kako sadašnjim, tako i ponekim prijašnjim), ”pečat” vlastitoj poetici daje i odabirom tehnike, višeslojnim premazivanjem papira bojom. Za autoricu čiji je opus obilježen izravnim dodirom s materijom te samim činom slikanja kao procesom, treću razinu ponavljanja predstavlja sad već kultni kolorit, ovoga puta plavi, po kojem ciklus i nosi naziv: ”Ciklus Plave Slike”.

krsevan

Za razliku od gore navedenih autorica koje naglasak stavljaju na individualne priče i emocije, Paulina Jazvić se u svom radu referira na društvenu stvarnost. Princip ponavljanja iskazuje nizom depersonaliziranih osoba s vrećicama navučenim preko glave, upućujući time jasnu kritiku nepovoljnom socio-psihološkom kontekstu u kojem su ljudi primorani egzistirati. Poruka je jasna – obilje nepotrebnih informacija  i izloženost različitim oblicima manipulacije potiru bilo kakvo kritičko razmišljanje i čine nas slijepcima.

paulina jazvic

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.